In het najaar van 2016 en voorjaar 2017 bood BUDA::lab STEM train-the-trainer reeksen aan voor leerkrachten lager en middelbaar onderwijs (Science Technology Engineering Mathematics). In totaal volgden 110 leerkrachten de reeks waarbij ze een inleiding kregen in maaktools, lasercutting en 3D printing. Het initiatief maakt deel uit van het Budalab On Tour project in samenwerking met Howest en met de steun van Intercommunale Leiedal en de Provincie West-Vlaanderen. De initiatiefnemers willen op deze manier de leerkrachten vertrouwd maken met digitale maaktechnieken en de drempel verlagen om deze toe te passen in de klas. Het project is tweeledig, de leerkrachten die de train-the-trainers volgden, kunnen nadien machines en gereedschap huren om op school te gebruiken: 3D printers, foamcutters en goedgevulde gereedschapskisten. Op die manier gaat het BUDA::lab letterlijk on tour, om meer scholen en organisaties te kunnen bereiken.

Enkele leerkrachten van de Kortrijkse middenschool Athena campus Drie Hofsteden volgden het STEM train-the-trainer programma en huurden recent het Budalab On Tour materiaal. De leerkrachten maakten met hun klassen, 1ste graad en OKAN, rubber-band cars en gebruikten hiervoor o.a. 3D printers.

“Het was zeker een verrijking voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten, die eveneens nieuwe technieken ontdekten. Enkele pareltjes van auto’s waren het resultaat. Budalab On Tour is een prima manier geweest om leerlingen hun talenten actief te laten ontdekken met innovatieve technieken. Ondertussen denken we na om dit binnen de school nog verder te gaan gebruiken.” Tijs Naert, coördinator OKAN Drie Hofsteden

Scholen of organisaties die interesse hebben om de Budalab On Tour 3D printers, gereedschapskoffers en foamcutters te huren kunnen contact opnemen met info@budalab.be

Budalab, een initiatief van Designregio Kortrijk en haar partners, is een openbare werkplaats in de Budafabriek in Kortrijk. Budalab stelt heel wat machines en ruimte ter beschikking van makers, studenten, scholen etc. en organiseert ook workshops voor particulieren en scholen zoals lederbewerking, textielontwerp, houtbuigen, zeefdrukken, lasercutting en meer. De openbare werkplaats wordt gerund door een community van vrijwilligers in samenwerking met Designregio Kortrijk.