Language & Authentication

English / Registreer / Login

Wegens de grote verhuis naar het tweede verdiep zijn de openingsuren beperkt.
Check de kalender op BAB.

BLOG

Op zondag 27 november gaat de Dag van de Wetenschap door in Vlaanderen. Samen met heel wat andere Kortrijkse organisaties opent Budalab de deuren voor een dag vol experiment en making! www.dagvandewetenschapkortrijk.be

Wat kan je ontdekken in Budalab:

*Weet jij welke machines in een fablab te vinden zijn en wat je er zoal mee kunt doen? Kom langs en ga aan de slag met 3D-printers, lasercutters en tal van andere maaktools. Je krijgt er bovendien als eerste het vernieuwde Budalab te zien. 

Doelgroep: Iedereen


*3D-printen voor kids! Kom tussen 13u en 16u langs in het Budalab en word een echt 3D ontwerper! 
Alle kids krijgen een 3Dgeprint gadget mee naar huis. 
In samenwerking met Ingegno

Doelgroep: van 6 tot 13 jaar
 

Op deze pagina vind je een overzicht terug van alle activiteiten die doorgaan in Howest, UGent campus Kortrijk, PTI campus Techniek en Design; PTI, campus Tuinbouwschool en het Budalab. www.dagvandewetenschapkortrijk.be

BUDA::lab verhuist de komende weken van het gelijkvloers verdiep van de Budafabriek naar de grote ruimte op de tweede verdieping! Er zal dus opnieuw meer werk- en workshopruimte vrijkomen! 

MAAR, de machines verhuizen natuurlijk niet vanzelf en daarom zijn we op zoek naar heel wat helpende handen. 

Wil jij meewerken aan de toekomst van het Budalab? Kom dan op zaterdag 12 november vanaf 9u30 naar de Budafabriek voor de grote verhuisdag! 

Graag een seintje op info@budalab.be als je erbij kunt zijn. Alvast bedankt!!

Via de nieuwsbrief en de facebookpagina houden we je op de hoogte van de vorderingen. We proberen alvast zo snel mogelijk terug up-and-running te zijn. Dank voor het begrip!

Tot 12 november, of binnenkort in het vernieuwde Budalab!

NEXT, het internationaal kunstenfestival voor de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai geeft voor het eerst zijn podium aan startende ondernemers, wetenschappers, makers, studenten, ontwerpers, dromers met een plan, creatieve burgers,... uit de Eurometropool en Valenciennes.

Wil je met nieuwe mensen in gesprek gaan rond jouw idee?
Kan een grotere bekendheid in de Eurometropool jouw project versterken? Ben je op zoek naar een klankbord bij een geïnteresseerd publiek of kan jouw ervaring inspirerend werken voor Vlaamse, Waalse of Franse collega’s?

Dan speel ook jij op NEXT!

Ze bieden

 een unieke presentatieplek in een opblaasbare tent
 een geïnteresseerd publiek (max 50 personen per editie)
 een nieuw, online platform dat vanaf eind november jouw project in de spotlights zet

We vragen niets meer dan jouw super idee, bevlogen en enthousiast in maximum 6 minuten te delen met het publiek.

Goesting?

Contacteer yoann.waroquier@nextfestival.eu / +32 (0) 496 47 58 34.

Meer info via nextfestival.eu. 

De NEXTROOM duikt op op volgende momenten en plekken: 

vr 18 & za 19.11, 19:00
maison de la culture de Tournai (gevolgd door de voorstelling van Superamas om 20:00)

 do 24 & vr 25.11, 19:00
le phénix Valenciennes
(gevolgd door de voorstelling van Milo Rau om 20:30)

 za 26.11, 14:00 Broelmuseum Kortrijk (of ciële lancering)

 wo 30.11, 18:30 Budascoop Kortrijk
(i.k.v. Eurometropolis Café)

 za 03.12, 19:00 Schouwburgplein Kortrijk (gevolgd door de voorstelling van Rachid Ouramdane)

VERNIEUWEND BEURSCONCEPT MET NADRUK OP VOLLEDIG PRODUCTONTWIKKELINGSTRAJECT

PROTOTYPING 2016 is een verbindingsplatform voor alle betrokken in de prototyping industrie, zowel in de creatieve als de maakindustrie. Het is een sterk gebruiksgerichte vakbeurs voor al wie actief is op vlak van productontwikkeling, prototyping en productie in lage volumes. Iedereen binnen de prototyping waardeketen, vanaf het idee tot de productie in lage volumes, komt hierbij aan bod.

@ KORTRIJK XPO, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk

Woensdag 9/11: 13.00 - 20.00 & Donderdag 10/11: 10.00 - 18.00

 

Niet de beurs, maar de mens achter het ontwerp staat centraal.

Geen klassieke beursindeling, maar open uniforme exposantenmodules op PROTOTYPING! Deze vernieuwende & verrassende beurslay-out bevordert de spontane interactie tussen exposant en bezoeker. Met bovendien een sfeervolle setting en free cateringpunten!

 

Op het programma

1. Seminars: Inspirerende verhalen met nadruk op alle stappen van een ontwerpproces


Ontdek unieke verhalen van achter de R&D schermen bedrijven met een zeer divers profiel (productontwerpers, software leveranciers, technologieleveranciers van 3D printen, frezen en andere materiaalbewerking, elektronika, patentonderzoek...).. In de inspiring cases brengen creatieve geesten (designers, R&D managers, creatieve ondernemers …) hun eigen verhaal achter het ontwerpproces van een bepaald product, materialen of processen. De nadruk wordt gelegd op de verschillende stappen in het ontwikkelingsproces: aanpak, gebruikte materialen, technieken, overwonnen drempels … Bij de company sales pitches laten exposanten op een laagdrempelige maar krachtige manier in maximum 6 minuten kennis maken met hun technologieën.

 

2. THE SQUARE: focus op productontwikkeling van de toekomst

“The Square” wordt de eyecatcher op PROTOTYPING 2016. Achter de schermen van deze laboratoriumachtige constructie centraal op de beursvloer wordt de focus gelegd op productontwikkeling en prototyping van de toekomst. U ontdekt er een selectie van nieuwe materialen, machines, technologieën, virtuele tools enz…rechtsreeks uit de R&D afdelingen van kennisinstellingen, multinationals maar ook startups. De materialen en toestellen worden gepresenteerd op uniforme sokkels en bieden u de kans om een niet zo voor de hand liggende invalshoek op materialiseren te bekijken.

The Square wordt ongetwijfeld een inspirerende ontmoetingsplaats waar je ter plaatse ideeën en kennis kunt uitwisselen met de bedenkers van de prototypes en objecten.

 

3. Real-life demo's: prototyping studios

Los van het exposantenaanbod biedt PROTOTYPING heel wat beleving wat je niet op andere klassieke vakbeurzen terugvindt. Zo zijn er de ‘live prototyping studios’ waar je doorlopend over de schouder van ontwerpstudenten van Howest en UGent kan meekijken hoe ideeën tastbaar worden gemaakt dankzij een aantal (traditionele) technieken. Er zijn doorlopend workshops* over houtdraaien, lassen, laser cutting, werken met thermoharders & composieten. Op donderdag is er een demo van de fusion software van Autodesk.

 

4. Virtual Reality Points: VR studios

VR POINT 1 - When game technology meets prototyping
Collaborative prototyping in Virtual Reality
Howest - Digital Arts & Entertainment

De massale investeringen in virtual en augmented reality technologie vanuit de game industrie maken het mogelijk om op een toegankelijke manier ook de meerwaarde te exploreren binnen andere domeinen. Maak kennis met ‘virtual reality prototyping’, een collaboratieve toepassing waarin u samen met uw collega beleeft wat deze technologie kan betekenen voor de toekomst van prototyping.

VR POINT 2 - VR in prototyping
Achilles Design
Naast dit VR point, ga ook naar de case study seminar van Achilles op 9 nov. om 15u in zaal Beta over het gebruik van VR in prototyping.

 

Wil je deelnemen als exposant? Hier vind je alle informatie!

Wil je Prototyping 2016 gratis bezoeken? Registreer je hier!

In het najaar van 2016 ontwikkelt BUDA::lab een mobiel fablab. We willen dat leerkrachten en begeleiders van kinderen en jongeren hier zélf mee aan de slag kunnen in hun klas of organisatie en daarom organiseren we vanaf september gratis train-the-trainers workshops. 

Voor wie?
Leerkrachten lager en middelbaar onderwijs, begeleiders die actief zijn in een vereniging of organisatie die werkt met kinderen en/of jongeren. 

Inhoud?
Het train-the-trainer programma zal bestaan uit 4 sessies, gegeven door docenten van Howest. Nadien kan je zelf aan de slag met concrete activiteiten/workshops rond maaktechnieken voor kinderen.

1. Handtools en ‘maak’-technieken
Focus op simpele handgereedschappen, machines en verschillende materialen.

2. Lasercutting
Tekening voorbereiding, verschillende materialen en laseren.

3. 3D Printing
Modelleren in open source, materialen en verschillende printers en printen.

4. Workshops voor kinderen/jongeren
Co-creatieoefening: nadenken over de oriëntatie van STEM-workshops en lessen. Hanteerbare lesvormen, lesvoorbereiding, opbouw van een maakles, toelichting beschikbare typevoorbeelden, zelf één workshop doorlopen als leerling.

De lessen zullen steeds bestaan uit drie luiken:

Les/uitleg/theorie
Didactisch materiaal
Oefenworkshop 

Wanneer?

Het programma bevat 4 sessies van telkens 4u, die zullen doorgaan op woensdagnamiddag, van 13u30 tot 17u30. De sessies zullen doorgaan in het BUDA::lab, Budafabriek Dam 2a Kortrijk

Reeks 1: 21/09, 28/09, 5/10 en 12/10 Schrijf je hier in: http://budalab.fikket.com/event/stem-train-the-trainer-programma-vanaf-21-09 
Reeks 2: 19/10, 26/10, 9/11 en 16/11 Schrijf je hier in: http://budalab.fikket.com/event/stem-train-the-trainer-programma-vanaf-19-10
Reeks 3: 23/11, 30/11, 7/12 en 14/12 Schrijf je hier in: http://budalab.fikket.com/event/stem-train-the-trainer-programma-vanaf-23-11

 

Het is aangeraden om een laptop mee te brengen.

 

We kunnen dit project realiseren dankzij de steun van:

 

 

Voor het derde jaar op rij nodigt Designregio Kortrijk recent afgestudeerde ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines uit voor het Designers in Residence Kortrijk programma. Gedurende een residentie van 3 maand (september tot december 2016), krijgen de geselecteerde ontwerpers de unieke kans om te werken rond de thema's van open source machines, making en community gedreven productie processen, naar het voorbeeld van het Precious Plastic Project van Dave Hakkens.

De jury, bestaande uit Joost Vanhecke (Biënnale Interieur), Ronald Bastiaens (Howest), Peter Pollet (Budalab), Kris Dekeyzer (Designregio Kortrijk) en Lise Van Tendeloo (Designregio Kortrijk en coördinator van het project) hadden de moeilijke opdracht om een selectie te maken uit de 51 inzendingen van over de hele wereld. Daarbij hielden ze rekening met volgende criteria: de ontwerper moest recent afgestudeerd zijn, een teamspeler zijn, manuele skills hebben en internationaal georiënteerd zijn. Uit de vele waardevolle inzendingen werden Katharina Sofie Kraus (Duitsland), Guillaume Morillon (Frankrijk) en Catherine Oldershaw (VS) geselecteerd.

Heb je interesse om deze ontwerpers te ontmoeten tijdens hun residentie? Voor alle info, neem contact op met Lise Van Tendeloo, lise@designregio-kortrijk.be of 056 51 91 83.

Katharina Sofie Kraus is een Duitse ontwerpster onlangs afgestudeerd aan Konstfack University College of Arts, Crafts and Design in Stockholm, Zweden met een Master in Fine Arts in ruimtelijk ontwerp. Ze wijdde haar Master studies aan praktijkonderzoek in materiaal innovatie en experimentele productieprocessen, waarbij ze de grenzen opzocht tussen interieurarchitectuur en industrieel ontwerp. Haar werk wordt vooral gedreven door haar vragen rond milieuvraagstukken en de drang om duurzame alternatieven voor bestaande normen te zoeken. Verder heeft ze een grote interesse in ambacht en projecten waar makers uit verschillende disciplines bij betrokken zijn.

Guillaume Morillon is een Franse ontwerper afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Na een opleiding retail design in Parijs in 2009, wilde hij zijn visie rond design verruimen. Hij trok richting Nederland waar hij design problemen op een andere manier leerde aan te pakken. Door hands-on workshops te volgen rond materialen en vormen, leerde hij zijn ideeën te ontwikkelen. Vlak na afstuderen begon hij te werken in een productie en prototyping werkplaats in Rotterdam waar hij zijn technische kennis wilde verruimen. In zijn werk werkt hij vaak met levendige kleuren en diverse intrigerende materialen die het resultaat zijn van vele experimenten, om het product dat hij ontwerpt een unieke en uitgesproken identiteit te geven. guillaumemorillon.eu

Als een Interaction Designer met een achtergrond in de antropologie, is Catherine Oldershaw (VS) gepassioneerd door ontwerp dat gemeenschappen betrekt en toekomstscenario's verkent. Ze gelooft dat de beste ontwerpen komen door het stellen van uitdagende vragen en het kritisch waarnemen van de wereld. Dat, én door een heleboel prototyping. Als Catherine niet aan het ontwerpen is in haar studio, vind je haar met haar neus in de boeken, haar notebooks en met een espresso in de hand. catherineoldershaw.com

PERFECT! 
Dan hebben KU Leuven en Universiteit Gent de geknipte opleiding voor jou!

Een goed idee en een ambitieuze visie volstaan niet om het te maken als productontwikkelaar. Zelfs voor producten die ons leven aanzienlijk verbeteren, vereenvoudigen of versnellen. Vóór een product succesvol vorm krijgt, legt het een lange weg af.

Je krijgt in deze opleiding inzicht in het integrale ontwerptraject van een nieuw product, met steeds vaker aanvullende diensten. Je leert hoe je orde schept in dit complexe proces. Hoe jij jouw productontwikkeling in goede banen leidt. Zodat jij jouw creatieve ideeën omzet in een succesvol product.

RESULTAAT

 • Je ontdekt de achterliggende principes en technieken van de ontwerpcyclus van een product.
 • Je leert hoe je structuur brengt in dit complexe ontwerpproces, hoe je dit procesmatig aanpakt en problemen voorkomt.
 • Je krijgt een overzicht van de belangrijkste innovatie- en ontwerptools en het concrete gebruik ervan.
 • Je leert hoe integrale productontwikkeling deel uitmaakt van een strategisch innovatiebeleid.
 • Je past de aangereikte kennis interactief en e ectief toe tijdens een concreet ontwerpproject.
 • Kortom: je ontwikkelt sneller een commercieel product dat bovendien gebruiksvriendelijker en kostene ectiever is.
 • Zo maak jij het in product development! 

DOELGROEP

 • Iedere professional betrokken bij het onderzoek, de ontwikkeling, het ontwerp of de marketing van nieuwe producten.
 • Houders van een masterdiploma én enkele jaren relevante ervaring worden automatisch toegelaten tot de opleiding.
 • Bachelors met relevante ervaring of pas afgestudeerde masters komen ook in aanmerking voor deelname:
 • op basis van jouw schriftelijke motivatie beslist het programmacomité of je wordt toegelaten.

Maximaal 20 inschrijvingen om voldoende kwaliteit te verzekeren bij de begeleiding van het projectwerk. 

GEMAAKT DOOR ERVAREN SPECIALISTEN

De docenten zijn professoren van de KU Leuven, UGent én externe experts.
Dit garandeert een optimaal evenwicht tussen onderzoeksinzichten en praktijkervaringen uit de bedrijfswereld. 

Meer weten? Op donderdag 23 juni 2016 is er een infomoment tussen 17.30 en 19 uur, UGent Campus Kortrijk 

Meer weten over het opleidignsprogramma? Bezoek de website www.integraleproductontwikkeling.be

In deze nieuwe rubriek stellen we een lid of vrijwilliger van het lab aan je voor. Deze week is het de beurt aan Siemen Wauters, een student van 21 jaar en één van de Budalab vrijwilligers.

Siemen studeert industrieel productontwerpen aan Howest in Kortrijk en is sinds een jaar ook vrijwilliger in het lab. Je kan hem er vrijwel elke dag vinden. Hij werkt er aan opdrachten voor school of aan eigen projecten, zoals een zelfgemaakte 3D printer en CNC printer.

“Ik ben al lang bezig met die machines. Toen ik 15 was, knutselde ik samen met een vriend, maar toen hadden we enkel handmachines en boorzagen ter beschikking, niet de complexe machines die je hier hebt. We wilden eigenlijk een machine ontwikkelen om complexere vormen mee te maken. Dus dat deden we. Die eerste machine trok eigenlijk op niet veel, maar op die manier hebben we de basis geleerd. In het 6e middelbaar heb ik een betere versie gemaakt voor mijn eindwerk. Maar ook daar was ik niet 100% tevreden van. Vervolgens ben ik in Technopolis gaan werken omdat ze daar een machine hadden die ik nodig had om de mijne te maken. Daar ben ik 1,5 jaar aan bezig geweest, met lange pauzeperiodes. Soms zie ik een machine die me leuk lijkt en dan denk ik ‘Oh die ga ik ook gewoon maken’.”

In het lab is Siemen met 1001 dingen tegelijk bezig. Hij is ook de persoon die zijn medestudenten als eerste opzoeken als ze een probleem hebben. Toch werkt hij er vooral aan eigen projecten of probeert hij het Budalab te verbeteren. Momenteel is hij de 3D-printer en freesmachine aan het afwerken en daarnaast is hij een luidspreker en projector aan het maken. “Soms kom ik hier toe zonder plan. Dan begin ik gewoon iets te maken waar soms heel mooie resultaten uitkomen.”

Het leukste aan het lab zijn volgens hem de mogelijkheden. “In het begin had ik enkel een boormachine en een houtzaag. Hier heb je een lasercutter, freesmachine en 3D-printer. Alle machines waar een knutselaar van droomt. Bovendien is er ook veel sfeer tussen de vrijwilligers. Want we komen allemaal met hetzelfde doel: samen kunnen knutselen.” De creatieve, losse sfeer en de vrijheid die er is, is volgens hem de ideale combinatie en dat trekt ook heel wat mensen aan.

Naast het maken van zijn eigen machines, leerde Siemen zelf heel veel bij door in het lab te werken. Zaken die op school minder rap aan bod zouden komen. “Ik heb  hier enorm veel onbewust bijgeleerd. Als je een cursus krijgt op school sta je meer stil bij wat je leert. Hier ben je constant zelf aan de slag en sta je minder stil bij de hoeveelheid nieuwe dingen die je leert.”

Met een groepje vrijwilligers zijn ze momenteel een machine aan het ombouwen. “We zijn een grote machine die eigenlijk een plotter is, aan het ombouwen tot een freesmachine. Als dat lukt kunnen we grote platen van 1 op 2 meter kopen en er meubels van maken.”

Als industrieel productontwerper weet hij nog niet concreet welke richting hij uit wil. “Ik wil niet enkel achter mijn computer ontwerpen, het maakgedeelte vind ik even belangrijk.”

Tot slot wil Siemen nog dit kwijt: “Iedereen die een passie heeft voor het maken van dingen is welkom. Uiteraard ook meisjes en vrouwen. Want het is hier heel plezant!!”

Ook zin om lid te worden van het Budalab? Registreren kan hier

Tot binnenkort!

In deze nieuwe rubriek wordt iedere week een lid of vrijwilliger van het lab voorgesteld. We beginnen deze reeks met Jenne en Mathis, twee vrienden van 11 en 12 jaar die iedere maandagavond komen werken in het lab.

Jenne en Mathis zitten alle twee in het 6e leerjaar en leerden het Budalab kennen via hun leerkracht, Peter, die ook vrijwilliger is in het lab. De eerste keer kwam Jenne alleen, maar omdat het met twee veel leuker is, kwam Mathis al snel mee. Sindsdien is het lab op maandagavond hun vaste stek.

Samen werken ze aan een auto op afstandsbediening. Een ontwerp dat ze van nul ontwikkelden. Ze leerden zichzelf de technieken aan via Youtube video’s en verzamelen de onderdelen beetje bij beetje. Maar ook andere Budalab-leden en vrijwilligers staan steeds klaar met tips & tricks.

"Je hebt veel mensen om je heen, wat veel leuker is dan alleen thuis te zitten." vertelt Jenne. "In het lab is er veel plaats, je kan hulp vragen als je een probleem hebt en je voelt je er beter." Ook vinden de jongens het leuk dat er veel materiaal ter beschikking is en dat ze hun auto onmiddellijk kunnen testen. Bovendien hebben ze Arduino leren programmeren in het lab, een vaardigheid die ze vaak terug nodig hebben. 

Naast hun auto zijn ze ook nog geïnteresseerd in robots en spelen ze graag Minecraft.  "We zouden nog heel graag meedoen aan een wedstrijd met Battlebots", zegt Jenne. "Ik en Mathis hebben al een Battlebot gemaakt, dat is een auto waar je vervolgens allemaal gevaarlijke objecten aan zet." Daarmee wordt dan gevochten in wedstrijden.

Niet alleen in het lab zijn ze gebeten door de technologiemicrobe, ook later willen ze hier iets mee doen. Volgend jaar gaat Jenne techniek-elektriciteit studeren en beide jongens willen later ook van robotica hun beroep maken. Je zal ze ook blijven terugzien in het Budalab, om aan een project te werken of later zelfs als vrijwilliger.  

Ook zin om lid te worden van het leukste lab? Registreer je HIER en wie weet tot binnenkort!

Maak je mooie juwelen? Heb je een speciale vaardigheid om hout te bewerken? Of een andere coole skill? Kortom, kan je iets creatiefs en origineel maken? Geef je passie door aan andere mensen en organiseer een creatieve workshop in het Budalab!

In het Budalab komen creatievelingen samen om allerhande dingen te creëren. De leden kunnen hier gebruik maken van de werkruimte, gereedschap en machinepark. Jong of oud, iedereen is welkom om de handen in elkaar te slaan om samen iets leuks te maken! Er worden regelmatig workshops georganiseerd, misschien binnenkort wel door jou?

Voor het organiseren van je workshop ben je volledig vrij! Zo kies je zelf wanneer de workshop doorgaat en je bepaalt zelf de vraagprijs. Wij zorgen voor alle administratie, de locatie en de communicatie. Jij hoeft enkel je kunde aan te leren aan de enthousiaste deelnemers! Het enige dat we hiervoor vragen is 10% van het inschrijvingsgeld.

We promoten de workshop via onze vele communicatiekanalen: de nieuwsbrief, website en sociale mediakanalen.

Heeft dit je enthousiast gemaakt en sta je te springen om te beginnen? Laat nu van je horen op info@budalab.be. We kijken uit naar je ideeën! 

De eerste week van de Paasvakantie palmt De Kunstfabriek de Budafabriek in!

Achter de deuren van De Kunstfabriek gaat een wondere wereld schuil. Enkele jonge kunstenaars en een ploeg enthousiaste vrijwilligers staan een hele week klaar voor kinderen van de lagere school met een grote gereedschapskist, een hele hoop materiaal en een hoofd vol maffe ideeën. Vreemde voertuigen timmeren uit hout, theater maken met plakband en krijt, experimenteren met wilde schildertechnieken of animatiefilmpjes maken met piepschuim, geen idee is te gek! Ze creëren, spelen en stellen hun werk tentoon. Wanneer de week er op zit, is iedereen welkom om mee te genieten van het resultaat tijdens het toonmoment.

Ook in het nieuwe jaar staan er heel wat edities van De Kunstfabriek op stapel. Naast hun vertrouwde locaties in Gent komen ze dit jaar ook in Kortrijk en Ieper en Dendermonde hun beproefd recept voorstellen! Lees snel verder voor alle praktische info en links naar de inschrijvingen.

De Kunstfabriek - Kortrijk
Data:              29/03/2016 – 01/04/2016 van 9h tot 16h (opvang van 8h30 tot 9h en van 16h tot 17h)
Locatie:          Budafabriek, Dam 2, Kortrijk
Inschrijven?   Klik hier.

 

Van 12 maart tot 26 juni 2016 loopt in de Budafabriek in Kortrijk de expo Water War. Maak mee het programma!

“Whiskey is for sipping, water is for war!” (Mark Twain). Gevechten om water, onze meest waardevolle en krachtige grondstof, woeden hevig. Vlaanderen is de vierde armste regio qua waterbeschikbaarheid van alle OESO-lidstaten. Twintig procent van alle jobs worden bedreigd bij waterschaarste. Wereldwijd hebben meer dan 1,1 miljard mensen geen toegang tot zuiver water… WATER.WAR toont utopische en realistische oplossingen van nationale en internationale wetenschapers, kunstenaars, ondernemer en activisten.

GOESTING OM ZELF EEN PROJECT OVER/MET/IN WATER TE ORGANISEREN? DOEN!

Heb je een origineel idee om duurzaam met water om te springen? Ken jij straffe sprekers die je aan het woord wil laten? Kan je een party verzinnen die even smooth op water draait dan op gin tonic? Heeft jouw bedrijf een innovatief product dat zijn plek in Water.War verdient? Maak jij nieuwe gerechten die niet naar water smaken? Organiseer je een workshop die nooit verwatert?

Omschrijf in maximaal 2 pagina’s:

 • Opzet van je project + link met Water.War
 • Doelpubliek (en verwacht aantal)
 • Korte bio van de organisator(en)
 • Begroting
 • Benodigde ruimte(s) en technisch materiaal
 • Gewenste datum/data

Voorwaarden:

 • Plaats vinden tussen 12 maart en 26 juni 2016 in of rond de Budafabriek (ook het dakterras!)
 • Open voor een breed publiek
 • Zelf instaan voor de organisatie en communicatie
 • Heldere link met Water.War

Wij bieden:

 • Locaties en beschikbaar technisch materiaal
 • Communicatieve ondersteuning
 • Coproductiebudget van maximaal 50% van de kosten

 

Mail je voorstel naar larissa.viaene@waterwar.be tot 14 februari 2016.

WAT IS NIEUW:

Vrijwilligerswerking

Een nieuwe organisatie op basis van een community van vrijwilligers in samenwerking met Designregio Kortrijk. 

Interesse om je te engageren voor het BUDA::lab? Kom vrijblijvend naar de infovergadering op maandag 8 februari om 18u30. Bevestig je aanwezigheid bij info@budalab.be

 

Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 17u30 tot 21u00
Overdag énkel op afspraak via info@budalab.be

Binnenkort ook meer tijdens de weekends, houd hiervoor de website en facebook in de gaten! De eerste weekendopening is op zondag 7 februari van 13u30 tot 18u00.

 

Nieuw online lidmaatschap- en reservatiesysteem

Lidmaatschap:
€12 per jaar
voor iedereen, registreer je nu al hier

Machinetarieven en reservatie:
Machines kan je online reserveren na registratie. 
Reserveer de lasercutter per 20 min aan €10, voor de andere machinetarieven en voor reservaties, check www.budalab.be.

 

Workshops 

Check de workshopprogrammering hier.
Zeer binnenkort worden de initiatieworkshops toegevoegd!

Interesse om zelf een workshop te geven in het BUDA::lab? Wij voorzien locatie, de communicatie en administratie. Neem contact op! info@budalab.be

Taxixylogy

tax-i-xy-lo-gy \ˈtak-sə-ˌzaɪlə-dʒɪ\

the art of preparing and preserving pieces of discarded wood and mounting them in a new composition

[2015; < Greek ‘táxi(s)’ arranging + ‘xylo’ wood]

Op zijn nieuwe tentoonstelling ‘Taxixylogy’ toont Strook nieuw werk, waarbij hij verloren stukjes geschiedenis nieuw leven in blaast. Met stukken van oude deuren, luifels, vloeren en meubels bewandelt hij de lijn tussen orde en chaos. De vergankelijkheid van het gevonden hout verzaagt hij tot nieuwe composities. Als peter van het BUDA::lab voor 2015, experimenteerde Strook met materiaal en met de machines van het BUDA::lab en maakte er de prototypes voor deze expositie.

Strook wil het respect voor oude materialen van onder het stof halen. Sommige patines (stukken verweerd hout) zijn veel ouder dan de kunstenaar zelf en werden van verschillende locaties naar z’n atelier gesleept. Het verweerde hout uit o.a. een verloren gegane drukkerij in Brugge, een verbouwde pastoriewoning in Kanegem, een zagerij in St-Niklaas en een vergeten klooster in Mechelen bevat een soort schoonheid die in onze wegwerpmaatschappij weerbaarheid en doorzetting symboliseert.

De patines zijn deels door de mens, deels door de natuurkrachten gevormd. De geschiedenis van deze stukjes hout kan niet meer achterhaald worden, maar de kunstenaar brengt de mysteries van de fragmenten hier samen in een nieuw compromis en dwingt ze in sommige werken een dialoog aan te gaan met nieuwe materialen zoals beton en verf.

Een ander kenmerk van de composities is de ‘Strook-lijn’, een rode draad door zijn oeuvre. ‘Mijn werk is een constant onderzoek naar wat mogelijk is met die lijn, een soort automatisme in m’n hand, die haaks staat op de gevonden patine.’ Die dualiteit tussen chaos en orde, tussen ‘death’ en ‘birth’, creërt een nieuwe reeks Strook kunstwerken die de toeschouwer uitdagen om stil te staan en na te denken over metamorfosen. De kunstenaar zorgt er op deze manier voor dat de patines een nieuw verhaal kunnen vertellen.

Strook alias Stefaan De Croock woont en werkt in Brugge. Hij studeerde af aan de kunstacademie Sint-Lucas in Gent. Hij is nu vier jaar full-time bezig met het kunstproject Strook. Vorig jaar zette de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post zijn werk ‘Wood & Paint’ in de top 20 van meest invloedrijke muurschilderingen van 2014. Ook ‘Elsewhere’ maakte wereldwijd indruk. Dit is zijn vijfde solo expo.

Expo van 14/11/2015 tot 29/11/2015 van donderdag tot zondag van 14u tot 19u

De vernissage gaat door op vrijdag 13 november om 19u in de Budafabriek.

Budafabriek Dam 2a - 8500 Kortrijk

Heb jij een creatief idee maar niet de fondsen om het uit te werken? Wat dacht je van crowdfunding?

De vrije vertaling van crowdfunding is financiering (funding) door de massa (the crowd). Crowdfunding is een alternatieve vorm van financiering voor projecteigenaars en ondernemers. Als ondernemer of projecteigenaar kan je een bepaalde hoeveelheid geld ophalen bij een grote massa financierders. De basis van de idee crowdfunding ligt in het feit dat de projecteigenaar of ondernemer een publiek, fans, supporters ambassadeurs aantrekt die interesse hebben in zijn product, dienst of bedrijf.

Via een online platform maakt de ondernemer of projecteigenaar zijn project bekend. Hij geeft aan hoe groot het doelbedrag is dat hij wil ophalen. De crowd kan aangeven of zij in het project geloven door het te steunen. Daarom biedt crowdfunding ook de mogelijkheid om de haalbaarheid van een project te meten. Het biedt je de kans om aan marktonderzoek te doen. Je kunt ervoor zorgen dat je fans ambassadeurs worden van jouw product of dienst.

Dinsdag 29 september 2015 om 14u.

Programma
13.30 uur: Onthaal
14.00 uur: Ontdek de mogelijkheden van crowdfunding
Simon Douw en Alidor El Benni, Douw&Koren crowdfunding consultancy
14.40 uur: Hoe werkt een crowdfundingplatform?
Twee crowdfundingplatformen, Ulule en Look&Fin vertellen over hun manier van werken.
15.00 uur: Pauze
15.20 uur: Hoe zet je concreet een campagne op?
Twee ondernemers delen ervaringen over hun eigen crowdfundingcampagne.
Rob De Schutter van Flipcrown
Joris Noreillie, CFO bij Neoscores
16.00 uur: Hoe kunnen de fiscale stimuli voor crowdfunding starters extra ondersteunen?
Expert bij Deloitte Fiduciaire
16.15 uur: Live pitching door een ondernemer die volop bezig is met zijn campagne
16.30 uur: Netwerkdrink

Locatie: Parkhotel - Bar Jules, Stationsplein 2, 8500 Kortrijk

Deelname is gratis na registratie, registreer hier.

Meer info: Benedikte Tryhou, benedikte.tryhou@voka.be

Voor meer info, surf naar www.crowdfundingwerkt.be

In samenwerking met: 

DRIE DRUPPELS WATER

Budafabriek Kortrijk . donderdag 24 september . 19u30 . gratis

Met de Grote Verleieding viert Kortrijk een zomer lang feest na 20 jaar Leie werken. Budafabriek rekt het thema op en zoomt in op waterduurzaamheid. Wat zijn de ecologische, economische en mondiale uitdagingen rond water? Welkom op de kick-off van Water.War*!

19u30 onthaal

19u45 inleiding: Whisky is for sipping, water is for war!

20u15 drie parallelle lezingen (keuze 1)

 • Water als bouwsteen voor een nieuwe grensoverschrijdende stad.

PAOLA VIGANÓ (IT) is professor stadsontwikkeling en urban design aan de IUAV universiteit van Venetië. Zij ontwikkelt een spannend concept rond stadsontwikkeling voor de Eurometropool Lille, Kortrijk, Tournai gebaseerd op rivieren en kanalen. Lezing in het Engels.

 • Integraal waterbeheer.

DIRK LIBBRECHT is expert integraal water- en natuurbeheer bij Arcadis Belgium. Hij werkte acht jaar als hydroloog in het zuiden en deed recent opdrachten in Afrika voor UN-Habitat. Een verhaal over integraal waterbeheer met accenten naar ecologie, klimaatwijziging en wetlandproblematiek.

 • 20% van de tewerkstelling is bedreigd bij watertekort.

Vlaanderen is de vierde armste regio qua waterbeschikbaarheid van alle Oeso landen. Dat dit een grote impact heeft op onze economie hoor je van DIRK HALET (strategisch coördinator Vlakwa, Vlaams Kenniscentrum Water). 

21u00 drie parallelle lezingen (keuze 2)

21u30 netwerkdrink

Gratis.
Vooraf inschrijven via info@ budakortrijk.be / 056/22.10.01

Organisatie: Budafabriek & Postgraduaat Noord-Zuid (Vives en Howest)

i.s.m. VOKA West-Vlaanderen, Vlakwa, Waterwegen & Zeekanalen nv, Van Marcke, Leiedal, Stad Kortrijk, Provincie West-Vlaanderen, Eurometropool Lille, Kortrijk, Tournai.

*Water.War! is een intens project rond waterduurzaamheid in de Budafabriek met labs, lezingen, expo’s, performances,… van 10 maart tot 26 juni 2016.

 

 

Voor het tweede jaar op rij nodigt Designregio Kortrijk recent afgestudeerde ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines uit voor het Designers in Residence Kortrijk programma. Gedurende een residentie van 3 maand (september tot december 2015), krijgen de geselecteerde ontwerpers de unieke kans om te werken in het BUDA::lab rond het thema 'Open Design for the future'.

Dankzij Stad Kortrijk, Stal13 en bolwerk kunnen de nieuwe Designers in Residence Kortrijk vanaf midden september hun intrek nemen in Broelkaai 6. Broelkaai 6 wordt het nieuwe uithangbord voor het Buda eiland waar in het voorjaar van 2016 meerdere creatieve organisaties hun intrek zullen nemen. De Designers in Residence Kortrijk zullen 

Broelkaai 6 als nieuw uithangbord Buda-eiland neemt vanaf vandaag een vliegende start: de Designers in Residence Kortrijk nemen tijdelijk hun intrek in de voormalige conciërgewoning. Stad Kortrijk zorgde voor een goede basis door het uitvoeren van een aantal noodzakelijke renovatiewerken. Voor de vernieuwde inrichting van hun verblijfplaats startte Designregio Kortrijk een fijne samenwerking met Stal13 & het textielatelier van bolwerk.

Het resultaat mag er zijn! Samen zorgden ze niet alleen voor een laagje verf & het nodige huisraad, maar slaagden er tegelijkertijd in om een knus en gezellige omgeving te creëren. Het textielatelier zette zijn schouders onder het project door uniek maatwerk van prachtige gordijnen.

De designers SILVIA NERETTI uit Bologna, MICHELE ARMELLINI uit Kopenhagen, WILLIAM SHUM & MOMOE NARAZAKI uit New York blijven 3 maanden in Kortrijk en er wacht hen een boordevol programma met o.a. VOKA roadshow naar interessante regionale bedrijven, MEET & GREET met boeiende partners en dagdagelijks werken in open makerspace BUDA::lab rond Open Design. Wil je Michele, Silvia, William & Momoe wel eens ontmoeten? Laat iets weten via info@designregio-kortrijk.be.

Stal13 is een opknapperij van meubel en mens. Een werkplaats waar afgeschreven meubilair getransformeerd wordt tot betaalbaar design met een twist. De meubelen zijn kleurrijk, uniek, en vaak voorzien van een creatieve-toets-met-knipoog. Ze worden omgetoverd tot unieke hebbedingen. Elk meubel wordt weloverwogen aangepakt en krijgt een tweede leven. Net als de gasten die er werken dus. Voor iedereen is er een aanpak op maat. Wie naar Stal 13 wordt doorverwezen, geven ze een doel om naartoe te werken. Ze komen naar Stal 13 om te schuren, te verven, te monteren, samen te werken, sociaal vaardiger te worden, aan attitudes te werken met als doel vanuit positief empowerment te starten aan een herinschakeling richting opleiding of werk. Meubelen kunnen ook op bestelling een make-over krijgen!

Het textielatelier van bolwerk is een plek waar het métier van textielbewerking -en verwerking centraal staat. Het textielatelier ontwikkelt niet alleen kleine, eigen producties maar is ook het kostuumatelier van bolwerk. Daarnaast voert het atelier tal van creatieve opdrachten uit voor externe organisaties.

Op 4 oktober kan je dankzij Open Bedrijvendag een bezoekje nemen aan het BUDA::lab! Iedereen is welkom en kan er komen kijken tussen 10u en 17u naar de 3D printers, lasersnijders, het mobiele kunststofverwerkingsatelier … en dat allemaal in actie. Wil je ontdekken hoe een interactieve bijenkast is uitgebouwd en hoe je die zelf makkelijk in elkaar kan steken? Wil je ook eens meegluren met enkele ontwerpers aan het werk? Wil je ook eens al onze machines aan het werk zien? Kom dan zeker op zondag 4 oktober naar het BUDA::lab! Kinderen zijn zeker welkom om het mobiel Plasticlab en de Ingegno technisch creatieve demonstraties mee te volgen.

Open Bedrijvendag wordt jaarlijks georganiseerd om zoveel mogelijk bezoekers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met een zo uitgebreid en gevarieerd mogelijk aanbod aan bedrijven en organisaties. Het is een evenement waarop honderden bedrijven samen de deuren openen voor het grote publiek. Zo krijg je als bezoeker de kans om te ontdekken hoe je favoriete producten gemaakt worden, hoe bedrijven tewerk gaan, waar je buurman werkt,... Voor ons is het dé gelegenheid om trots te tonen wat er dag in dag uit in ons BUDA:lab gebeurt.

Iedereen is welkom op zondag 4 oktober van 10u tot 17u in de BUDAfabriek (dam 2a, 8500 Kortrijk). 

 

Urban Crafts, het platform voor jonge makers daagde de deelnemers van de Summer School of Making uit een award te ontwerpen voor hun Awardshow 2015. 

Tijdens de internationale Summer School of Making, een initiatief van Howest en Designregio Kortrijk worden professionals, studenten en afgestudeerden met een creatief-technische achtergrond tien dagen lang ondergedompeld in de topics van design, prototyping, digital development & the internet of things. De eerste drie dagen van editie 2015 kregen de eerste deelnemers de opdracht een award te ontwerpen voor de Awardshow van Urban Crafts by Hello bank!. Urban Crafts werd in 2010 opgestart door Trendwolves en is een platform en community van jonge crafters. Tijdens hun jaarlijkse awardshow zetten ze de beste crafters van het jaar in de spotlight. 

Op vrijdag 21 augustus werden de verschillende awardvoorstellen gepresenteerd voor een jury bestaande uit: Chris Alexander (docent aan Dundee and Angus college, Schotland), Jessy Van Durme (interior & furniture designer, auteur 'Scandinavian Designers at Work'), Robbe Boone (Urban Crafts, Trendwolves), Tim Duerinck (instrumentenbouwer) en Alexander Stragier (visual installations artist). Onderstaande drie prototypes werden gepresenteerd.
 
 
Daniel Kade (D), Annie Kruntcheva (UK) en Florian Hartmann (D) willen met hun ontwerp de verschillende aspecten en breed draagvlak van Urban Crafts belichten. 
Melisa Ozdilek (TR), Thomas Vervisch (BE), Marie-Jo Laigneil (BE) en Sofya Belousova (RU) werkten rond het tool dat alle ontwerpers wereldwijd verbindt: het potlood.
Marie Byttebier (BE), Julia Bauer (Au) en Holly McGowan (SCH) geven het dynamisme weer van Urban Crafts aan de hand van verschillende plaatjes verwerkt in hun ontwerp, dat op zijn zij gedraaid ook de vorm van België weergeeft. 
 
De jury selecteerde het potloodslijpsel als winnend ontwerp. Dit zal in drievoud uitgewerkt worden voor de echte awards (goud, zilver, brons). Een afgeleide van het derde concept met een knipoog naar de Belgische creativiteit zal je terugvinden in de goodiebags van het event.

Voor de tweede week van de Summer School of Making sloten nog een heleboel andere deelnemers zich aan bij bovenstaande groep. De 26 summer schoolers kan je deze week aan het werk zien in het Industrial Design Center en het BUDA::lab, waar ze tal van workshops volgen. 

Voor vragen of meer informatie, contacteer info@budalab.be
Foto's door Piet-Albert GoethalsBekijk alle foto's van de Summer School of Making hier.

De Summer School of Making is mogelijk dankzij de steun van Flanders Knowledge Area en de talrijke partners uit de industrie. 
 
 
 

 

This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*
 

Lekker eten. Tijd nemen. Samen eten. Niet altijd vanzelfsprekend tijdens het werk. Bovendien nodigt het stadsleven ons uit om anders naar onze eetcultuur te kijken. Denk lokaal, vegetarisch, korte keten. De potten op tafel of liever alleen in het park? Als stadscateraar vandaag ga je op zoek naar een antwoord op maat van de stad en de mens.

PLUK JE DAK is een maakproject van Timelab* voor ROOF FOOD waarbij ontwerpers, gebruikers, burgers en ondernemers op zoek gaan naar de systemen en instrumenten om mensen tijdens het werk te laten kennismaken met een nieuwe eetcultuur in de stad.

MAKEN IN TIMELAB betekent dat je ontwerpt binnen specifieke voorwaarden:

1. kennisdelen - deel kennis, machines en expertise
2. korte keten - maak alles lokaal reproduceerbaar en repareerbaar
3. adaptief - kies voor modulaire, aanpasbare systemen
4. gebundelde krachten - ga op zoek naar complementaire vaardigheden
5. wederkerigheid - zorg steeds voor een gelijkwaardige en wederzijdse inbreng
6. intrinsieke motivatie - verbind en versterk door vrijwillige bijdrage
7. vertrouwen - vind ondersteuning bij peers
8. autonomie - koester verschillende standpunten
9. serendipiteit - vind iets anders dan waar je naar op zoek was

HET MAAKTEAM VAN TIMELAB IS OP ZOEK NAAR ONTWERPERS. Wil je deel zijn van dit project, formuleer dan je visie op 1 A4 en stuur het voor 17 augustus naar hello@timelab.org. Voor 31 augustus krijg je bericht van het maakteam en word je uitgenodigd voor een kennismaking.
Word je straks deel van hun team dan breng je expertise, tijd en skills en haal je ervaring, netwerk, samenwerking, gedeelde resultaten, een fee, een werkbudget en kan je gebruik maken van hun gedeelde werkplaats voor prototyping.

*Timelab is een open stadslabo en een gedeelde werkplaats. Timelab toont voorbeelden voor kleine en grote verandering. De voorbeelden inspireren, vragen weerwoord en zetten aan tot nieuwe voorbeelden. Timelab biedt tijd, ruimte en reflectie aan voor een complexe maatschappij in verandering. 

In 2015 gaven we enkele machines een stevige upgrade en bouwden we het houtatelier verder uit. Een overzicht van de uitbreidingen:

1. Contourfreesmachine 2x3m voor plaatmaterialen (hout, MDF, Multiplex, kunststof, zachte metalen, … tot 20mm dikte)

helemaal geschikt om een meubel van Opendesk te komen maken

Zie de machineopleidingen in ons programma om met deze machine te leren werken.

2. Houtatelier

paneelzaag, topie, schaaf- & vandiktebank, lintzaag, schuurband, kolomboor, draaibank, afkortzaag.

zie de veiligheidsopleiding houtatelier

3. 3-assige freesmachine

verwerkt schuim, hout & MDF, zachte metalen (Alu) tot 60x50x28cm

vereenvoudigde besturing via USB-CNC

Zie de machineopleidingen in ons programma om met deze machine te leren werken.

PERFECT! 
Dan hebben KU Leuven en Ugent de geknipte opleiding voor jou!

Hoe zet je jouw ideeën om tot een succesvol product?
Hoe schep je orde in de complexiteit van jouw ontwerpcyclus?
Welke onderbouwde methodes leiden jouw productontwerp in goede banen?

Met de opleiding Integrale Productontwikkeling beheers je de totale ontwerpcyclus van een product.
Meer weten? Klik hier of ga naar de website

Of ga naar één van de infomomenten, in Kortrijk, Gent of Leuven:

 • Dinsdag 23 juni 2015 tussen 18 en 20 uur, UGent Campus Kortrijk
 • ​Woensdag 2 september 2015 tussen 17.30 en 19 uur, UGent en KU Leuven

Op de hele benedenverdieping van de Budafabriek kunnen kleine en grote makers dit weekend zelf aan de slag. Je kan je er eigen droommachine bedenken dankzij MyMachinie en zelf je een (mini)windmolen bouwen in het BUDA::lab.

MyMachine is een initiatief voor kleine én grote kinderen die een eigen 'droommachine' willen maken. Kinderen uit het basisonderwijs bedenken een 'machine' die dan verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch onderwijs. Tijdens de Sinksenfeesten komen ze naar de Budafabriek als voorproefje voor hun slottentoonstelling in juni. 

BUDA::lab voorziet een tafel vol materiaal om je eigen (mini) windmolen ontwerp effectief te bouwen. In een windtunnel kan je het ontwerp ook meteen testen en zien of de windmolen de verwachte energie kan opwekken. Neem je windmolen mee naar huis, of schenk hem aan het grote BUDA::lab – miniwindmolenpark. BUDA::lab voorziet begeleiding en ondersteuning, maar belangrijk is om vooral zelf aan de slag te gaan!

Praktisch:
- Zondag 24 en Maandag 25 Mei om 14u
- Budafabriek Dam 2, 8500 Kortrijk
- €: gratis

Meer dan 40 makerspaces zijn er in Londen. En ze draaien op volle toeren. Wij vonden dat reden genoeg om er enkele te bezoeken. Vorige week was BUDA::lab te gast bij Building Bloqs en the Institute of Making.

De openbare werkplaats Building Bloqs heeft een assortiment aan hout- en metaalbewerkingsmachines. Gemiddeld 60 actieve makers passeren er tweewekelijks om er zich niet zomaar uit te leven, maar echt producten te maken. Elke gebruiker heeft een werktafel, en ze helpen elkaar met advies. Het initiatief wordt privé gerund en groeit steeds verder sinds zijn ontstaan in 2013.

The Institute of Making is dan weer een fablab met de traditionele digitale machines. Het is toegankelijk voor alle studenten van de Univerisity College London waarvan het deel uit maakt. Technici gaan er aan de slag met historici. De universiteit stimuleert gekke en vooruitstrevende samenwerkingen met financiële middelen. Ze hebben er ook een materialen bibliotheek waar de studenten mee aan de slag kunnen. En ja hoor, ook onze regio is er vertegenwoordigd met o.a. materialen van Bekaert.

We gingen terug naar Kortrijk met een rugzak vol opportuniteiten, best practices, en een uitgebreid makersnetwerk. En dat pakken we mee in de verdere uitbouw van onze makerspace in Kortrijk – voor jou! 

http://openworkshopnetwork.com

Jonge ontwerpers spelen een grote rol in de toekomst van ecodesign. De OVAM waardeert hun prestaties en reikt daarom de OVAM Ecodesign Award voor studenten uit.

Voor de editie van 2015 daagt de OVAM studenten uit het product dat de wereld verandert te ontwerpen. Doe mee en maak kans op 1000 euro en eeuwige roem! 

Hoe deelnemen?

Lees het reglement en kom alle voorwaarden voor deelname te weten.

Indienen kan volledig digitaal via hun website.

Deadline voor deelname is 11 september 2015.

Op 23 juni organiseert Flanders DC in Brussel voor de tweede keer Creative Ville, hét inspiratie-event rond ondernemen in de creatieve sector. 

Kom luisteren naar de ervaringen van kleppers zoals auteur Tom Lanoye, regisseur Erik Van Looy, fotografe Lieve Blancquaert, sopraan Elise Caluwaerts, actrice An Nelissen en tal van anderen. Maar ook met bedrijven zoals designmerk Buzzispace, uitgeverij Borgerhoff & Lamberights en ontwerpbureu Studio Dott. 

Wil je op Creative Ville graag wat dieper ingaan op een onderwerp? Dan zijn de breakout-sessies iets voor jou. Creative Ville heeft voor elke sessie specialisten en ondernemers onder de arm genomen die jouw creatieve carrière vooruit kunnen helpen. De plaatsen voor de breakout-sessies zijn gegeerd en beperkt. Zorg er dus voor dat je op tijd je ticket voor Creative Ville registreert. Tijdens die registratie kan je voor de breakout-sessies kiezen.

Ontdek het programma en bestel je tickets hier!

 • Ben je als ontwerper benieuwd naar de mogelijkheden van 3D printers, lasercutters en snijplotters voor het uitwerken van prototypes of ontwerpen?
 • Je wilt als ontwerper op de hoogte blijven van de nieuwste productietechnologieën en veranderingen in de makers- en designwereld?
 • Wil je in een netwerk van makers en designers belanden om nieuwe opportuniteiten te creëren?

Beantwoordde je de bovenstaande vragen positief? Lees dan zeker verder...

Het Kortrijkse BUDA::lab heeft een geavanceerd machinepark voor ontwerpers, bedrijven, studenten, makers,... In deze openbare werkplaats in de Budafabriek kan je terecht om onder professionele begeleiding gebruik te maken van high-end machines voor het maken van al je prototypes of ontwerpen. Je maakt daarnaast deel uit van ons uitgebreid nationaal en internationaal netwerk wat tal van opportuniteiten biedt.

We organiseren op dinsdag 21 april en donderdag 23 april twee infomomenten speciaal voor ontwerpers/ontwerpbureaus, telkens van 12u tot 13u30 in het BUDA::lab, Dam 2a Kortrijk. Tijdens een lunch wordt het lab voorgesteld en word je overtuigd van de mogelijkheden die deze openbare werkplaats jou kan bieden. We hopen je te mogen verwelkomen op één van de twee infosessies.

Inschrijven voor 21 april.

Inschrijven voor 23 april.

Kan je er niet bij zijn, dan maken wij graag een persoonlijke afspraak.  

LEARN NEW SKILLS THIS SUMMER:
Summer School of Making
#SSOM15
10 days of creative workshops
Subscriptions are open!

 
Creative students or young professionals from all over the world come together from the 19th till the 29th of August in Belgium.

Are you a creative from a technical creative discipline such as: digital design, motion design, product design, architecture, industrial design, furniture design, typography, interior design, graphic design, animation,...?

Come to Kortrijk to join us during our 10 days of creative workshops and learn from professionals. You can expect intense master classes, fully equipped workshops which are almost 24/7 at your disposal and a hands-on, international learning experience.

We start with a multidisciplinary challenge, under the guidance of professionals, where student participants can get to know one andother. During the second week, students and professionals can tailor make their own week full of creative workshops in prototyping, graphic design and computer animation.

www.summerschoolofmaking.be

The 2 creative bachelors at University College Howest, Industrial Product Design and Devine: Digital design & development, organise this summer school as part of their international curriculum.

This summer school takes place in Kortrijk – Belgium – and is a close collaboration between Howest University College and Buda::lab, the creative technical co-working space of Designregio Kortrijk.

Donderdagmorgen organiseerde VOKA een info-sessie over 3D-printing in het BUDA::lab.
De voorstelling was een groot succes!

Na het ontbijt kregen de leden van VOKA een zeer interessante presentatie over het BUDA::lab en de toekomst van 3D printing. Ze kwamen ondermeer te weten wat de pro’s en con’s, de verschillende technologieën en materialen zijn en wat ons nog te wachten staat met 3D printing.
Daarna kregen ze nog een demonstratie door Pieter in het BUDA::lab.

Zou je ook graag alles te weten komen over 3D printing? Klik dan op 1 van deze data’s:
14 April
23 Juni 
15 September 
24 December

Onze ambities voor het lab reiken ver. Maar alleen raken we er niet. Dankzij onze vrijwilligers kunnen jullie er elke dag en avond terecht. Maar we kunnen altijd méér helpende handen en creatieve koppen gebruiken. 

Heb jij zin om je enkele uurtjes per dag/week/maand te engageren voor de permanentie in het lab? Of heb je ideeën voor workshops die je graag wilt organiseren? Give us a shout @ info@budalab.be

Het BUDA::lab is momenteel een van de fablabs waar je het Kickstarter project CAMpanion kan laten printen. Het gadget is een GoPro camera-hulpstuk dat je installeert op je smartphone, en dat kan ge-3Dprint worden. Om het project te financieren startten de organisatoren een Kickstarter campagne. Op de site kan je projecten indienen voor crowdfunding. In drie dagen hadden ze het nodige geld al bij elkaar en momenteel hebben ze meer dan 1000 mensen die hen financieel steunden. Ze verschenen ondertussen op websites als Forbes, Mike Shouts, The Next Web en meer.

Het BUDA::lab is nu ook een van de fablabs waar je je eigen CAMpanion kan laten printen. Interesse? Mail naar pieter@budalab.be

De voordelen van de CAMpanion: 

1. Dankzij CAMpanion kan je je GoPro en smartphone samen gebruiken en al je acties vastleggen op camera;
2. Gebruik de flits van je smartphone of installeer extra belichting;
3. Comfortabele handgrip: de CAMpanion heeft een ideale grootte die handig in de hand ligt, wat voor stabiele shots zorgt;
4. Actie en reactie videos: gebruik je GoPro om je acties vast te leggen en je smartphone voor de reacties;
5. Draagbaarheid: het past in je broekzak en is dus overal mee te nemen;
6. Comfortabele kijkhoed: laat je smartphone op tafel rusten voor een perfecte angle;
7. Universele compatibiliteit: past op alle smartphones en tablets.

Alle info over het project op: www.campanion.me

Designregio Kortrijk lanceert dit jaar de 5e editie van DesignX50. DesignX50 is een platform in boekvorm waar de beste innovatieve producten en cases van de regio Kortrijk-Ieper-Roeselare-Tielt in de spotlight worden gezet. DesignX50 toont de innoverende en creatieve kracht van de regionale bedrijven aan de hand van best practices. Het vormt zo het visitekaartje van deze ondernemende regio en wordt zelfs internationaal verdeeld.

ONTWIKKELT JE ONDERNEMING EEN INNOVATIEF PRODUCT OF DIENST IN DE REGIO? DAN KOM JE IN AANMERKING!

Bij uitbreiding voor de vijfde editie wordt het DesignX50 LABEL opgericht en toegekend aan alle geselecteerde producten of diensten. Dit zorgt voor een extra, bijkomende erkenning als bedrijf.

Bezorg hen je kandidatuur vóór DONDERDAG 30 APRIL aan de hand van dit invulformulier. 
Designregio Kortrijk maakt vervolgens een fiche op, die als basis dient voor de beoordeling door de jury. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

Eens geselecteerd betaalt het bedrijf een ENGAGEMENTSFEE van €500. 
Pas na betaling wordt opname in de publicatie toegestaan. 
Zij zorgen voor de volgende return:

o Dubbele pagina vermelding in de 5e editie van de drietalige (NL-ENG-FR) professionele publicatie
o DesignX50 LABEL erkenning (digitale toolkit wordt ter beschikking gesteld)
o Communicatiecampagne ter bekendmaking van het boek
o Verdeling bij magazine Ondernemers van Voka West-Vlaanderen
o 5 gratis exemplaren 
o Aanwezigheid op de booklaunch tijdens W/O 2015 (28-31 oktober - Budafabriek Kortrijk)
o Mogelijkheid om deel te nemen aan DesignX50 expo tijdens de Week van het Ontwerpen W/O 2015
o Mogelijkheid tot bijkomende paginavermelding in het magazine Ondernemers van Voka West-Vlaanderen

Dien je kandidatuur hier in.

Heb je vragen? Contacteer:
Lise Van Tendeloo - t +32 (0) 56 51 91 83 - lise@designregio-kortrijk.be

Designregio Kortrijk invites recent design graduates from the various creative disciplines to apply for its Designers in Residence Kortrijk 2015 programme. During a working residence of 3 months (September to December 2015), the three selected designers from Belgium and overseas will be offered a unique opportunity to work together on the theme of 'Open Design for the Future'.

The Budafabriek and the BUDA::lab are the two inspirational locations in Kortrijk where the designers will create, work and stay. At the same time, these locations are also the focal point for a fascinating community of creative individuals, companies, cultural organisations, creative teaching as well as end-users. Discover the experiences of the Designers in Residence Kortrijk 2014 here.

The profile of the designers must correspond to 3 basic criteria: 

1………recently graduated 

     2………a project-centred approach  

          3………and an international outlook 

It is the intention to achieve a cross-disciplinary dialogue with a diverse outcome. Are you one of the designers they are looking for? 

Find all the info here. 

BUDA::lab werd 2 jaar geleden door Designregio Kortrijk samen met haar partners (de stad Kortrijk, de regio met intercommunale Leiedal, het bedrijfsleven met Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en Biënnale Interieur, en het onderwijs met Howest) opgericht, met steun van het Europese project PROUD (Interreg IVB-NWE) en de provincie West-Vlaanderen.

BUDA::lab is een fablab (fabrication laboratory), een openbare werkplaats, een atelier waar een aanbod van analoge en digitale (low-end en kleine reeks) machines ter beschikking staat voor een breed publiek.

Het is een co-working space en een ontmoetingsplaats voor makers, een inspiratieplaats voor start-ups, voor makers in spe. Het biedt enthousiaste communities een gemakkelijk bereikbare ruimte aan.

Deze functies maken dat BUDA::lab in een pionierende rol een sterke maatschappelijke en ook sociaal verbindende functie invult met een sterke overtuiging om maakprocessen en -kennis te democratiseren naar een regionale bevolking in een brede doelgroep.

Voor de verdere professionele uitbouw van het lab wenst Designregio Kortrijk over te gaan tot het betrekken van een commerciële teamspeler met technische achtergrond.

Doel van de functie

Je staat in voor het binnenhalen en opvolgen van gebruikers (klanten) van het lab, met een focus op bedrijven. Hierbij speelt het regionale netwerk en de natuurlijke ambitie om groei te creëren een belangrijke rol.

Functieomschrijving

 • Promotie van het lab bij bedrijven, brede publiek, onderwijsinstellingen, regio-actoren, …
 • Prospectie van commerciële gebruikers
 • Samenwerkingen met partners prospecteren en concretiseren

Doel:

 • Loonwerk voor bedrijven
 • Nieuwe bedrijfslidmaatschappen
 • Bedrijven die zelfstandig de machines in het lab gebruiken

Binnen deze taken worden steeds goede contacten gehouden met de lokale stakeholders (Voka West-Vlaanderen, onderwijsinstelling Howest, stad Kortrijk, intercommunale Leiedal, Biënnale Interieur, …) en bedrijven. 

De commerciële teamspeler opereert onder de werking van Designregio Kortrijk vzw die er mogelijks een aparte structuur kan voor uitwerken. Een stuurgroep staat bij en stuurt voor de verdere uitbouw van het lab.

Profiel

Ervaring in promotie, prospectie, detecteren van opportuniteiten is een vereiste. Je hebt een uitstekend organisatietalent, bent stressbestendig en diplomatisch, en kan ideeën omzetten in concrete acties. Tevens ben je een enthousiaste, gedreven en creatieve persoonlijkheid met technische, organisatorische- en netwerkvaardigheden.

Je hebt een uitgesproken interesse in het programma van Designregio Kortrijk en het BUDA::lab. Kennis van de regio Kortrijk context en van de design- en makerswereld is een pluspunt en je hebt bij voorkeur een technische achtergrond. Je spreekt perfect Nederlands en kan je vlot behelpen in de Franse en Engelse taal.

Aanbod

Een uitdagende job in een dynamische organisatie met een fijne werksfeer.

Voorkeur freelance, 25% VTE.

Contact

Stuur uw CV met motivatie op naar Stijn Debaillie (stijn@designregio-kortrijk.be).

Opleidingsdag PTC Creo Parametric 05.03.2015

Op 5 maart 2015 verwelkomt het BUDA::lab een nieuwe partner. Het Kortrijkse informaticabedrijf Savaco zal het lab vanaf 2015 steunen met zijn PTC Creo Parametric software voor 3D printers. Om de samenwerking te beklinken organiseren wij een Model Jam voor bedrijven en studenten waar we de mogelijkheden van de software voorstellen.

Savaco is een informaticabedrijf met hoofdzetel in Kortrijk gespecialiseerd in het aanbieden van IT-oplossingen. In 2015 stellen zij hun PTC Creo Parametric software ter beschikking in het BUDA::lab en positioneren ze zich zo verder als technologieverspreider mét impact. 

Gedurende een actieve workshop op donderdag 5 maart zal Savaco de mogelijkheden en de kracht van de software voorstellen aan de hand van live tutorials en concrete uitdagingen, met behulp van de 3D printers aanwezig in het lab. 

Deze opleidingsdag is de ideale kennismaking voor bedrijven en studenten met de software. Interesse om de Model Jam bij te wonen? Mail naar info@budalab.be. De workshop is gratis en gaat door in het BUDA::lab, Dam 2a Kortrijk. Van 9u tot 17u30. 

Het Industrial Design Center van Howest organiseert op donderdag 26 februari de designtalk 'Design & entrepreneurship'.

Programma

18:30 ontvangst
19:00 alumnus Arthur Limpens van Allocacoc over het ontwikkelings- & het marketingsproces van hun succesproduct Powercube.

19:45 Johan Bonnens van Pars Pro Toto over Quut de speelgoedreeks die ze in eigen beheer op de markt brachten.
Einde 20u30, nadien bar

Place to be : Marksesteenweg 58, tweede gebouw, tweede verdiep
Facebook

Met de Additive Design Challenge daagt Plan C denkers, designers en doeners uit om de kracht van 3D-printen te gebruiken voor een positieve impact op mens en planeet. 

De Additive Design Challenge is een wedstrijd die ecodesign en additive manufacturing - 3D-printing in al zijn vormen - met elkaar wil kruisen. Dat het potentieel van additive manufacturing enorm is, wist je wellicht al. We gebruiken de technieken steeds meer voor prototypes, gepersonaliseerde spullen, in de mode, tot zelfs bij het printen van huizen. Maar hoe vaak heb je gezien dat 3D-printing ten volle benut wordt om producten te maken met een positieve impact op mens en planeet? Tot nu toe bleef dat onderbelicht in de 3D-hype. Daar wil deze Challenge verandering in brengen.

Het doel van de Challenge is om je goede, soms prille, ideeën te helpen ontwikkelen. Doorheen de Challenge krijg je fase per fase begeleiding van een jury en coaches. Tot echt functionerende prototypes. We bieden ontwerpers en bedrijven op die manier een stuwende 'funnel' voor productontwikkeling en toegang tot een inspirerend expertennetwerk. Het hele traject is gratis.

De Challenge richt zich tot denkers, designers en doeners die ontwerpen voor 'disruptie'. Ontwerpers die begrijpen dat technologie een middel is om betere producten te ontwikkelen en geen doel op zich. Studenten, starters, bedrijven, ervaren professionals… iedereen kan meedoen. Inschrijven kan individueel of in team/bedrijf.

Deadline voor inschrijvingen: 1 maart 2015.

Open Design Italia is een initiatief dat zich toelegt op de promotie van zelf geproduceerd ontwerp en kleine productievolumes sinds 2010. Zij organiseren internationale wedstrijden en expos ter ondersteuning hiervan.

De editie 2015 zal plaatsvinden van 29 tot 31 mei 2015 in Trento. Er zal werk getoond worden van geselecteerde designers van over de hele wereld. Wil jij daarbij zijn? Dat kan!

De call voor producten is open voor ontwerpers, mode-ontwerpers, artiesten, makers en kleine bedrijven die hun productie en distributie zelf beheren. Een internationale jury zal instaan voor de selectie. De criteria die ze zullen hanteren zijn: het verhalende aspect van het product en de kennis om dat over te brengen, het streven van de ontwerper naar een korte supply chain, die ook de samenwerking aantoont tussen de ontwerper en het lokaal (productie)bedrijf.

Je kan je kandidaat stellen tot 23 februari 2015. 

Meer info

Je hebt zijn werk de voorbije weken gegarandeerd zien passeren in de media of op het web. Want STROOK is booming! Een van zijn werken werd door de Huffinton Post opgenomen in hun top 21 street art 2014. Daarna pikten heel wat Vlaamse media zijn werk op en ging Deredactie.be voor Karrewiet op bezoek in zijn studio. We zijn dus terecht zeer trots dat we dit jaar STROOK the godfather van het lab mogen noemen! 

Strook is ontwerper en artiest Stefaan De Croock. Zijn werk vertrekt steeds van pure lijnen -waarin vaak een gezicht te herkennen valt- waaraan hij dimensies toevoegt door kleurgebruik, structuur, materiaalgebruik (veelal hout) en verhaal. Ook voor het werk opgenomen in de top 21, speelde hij met het gebruik van hout en verf, op de gevel van een huis in Brugge.

Vanaf midden februari zal Stefaan iedere dinsdagvoormiddag aan het werk zijn in het lab. Wij zijn ervan overtuigd dat hij een inspiratie kan zijn voor het lab en alle leden! Hou de blog in het oog om op de hoogte te blijven van wat deze inspirator uitsteekt in het lab. #tobecontinued

Sinds vorige week is MyMachine zes donderdagen lang te zien in de gloednieuwe talkshow Bart&Siska op één.

MyMachine maakt kinderdromen waar en wil daarmee de creativiteit en het ondernemerschap in het onderwijs aanwakkeren. De 12-jarige Charlotte beet de spits af en stelde haar ‘liefdesparfummachine’ voor. Zes jaar geleden nam ze met haar klas deel aan MyMachine. Intussen blikt ze terug op de realisatie van haar kinderdroom samen met leerlingen uit het hoger en technisch secundair onderwijs.

MyMachine maakt van kleine dromen grootse realisaties. Aan kinderen in lagere scholen wordt gevraagd welke kinderdroom ze willen realiseren. Deze ideeën worden verder ontworpen door ingenieursstudenten om deze machines tenslotte door leerlingen uit het technisch onderwijs te laten bouwen.

De volgende vijf donderdagen demonstreren ook Tjardo (16 jaar), Matisse (12 jaar), Brecht (11 jaar), Megan & Caitlin (15 jaar) en Emmy (16 jaar) hun droommachine voor het grote publiek. Op 29 januari zijn de partners van MyMachine zelf te gast in de talkshow.

MyMachine is een initiatief van Leiedal, het Streekfonds West-Vlaanderen en Howest.

Zondag 5 oktober stellen we onze deuren wagenwijd open in het kader van Openbedrijvendag. 
Van 10 tot 17u.

Wat je zal ontdekken: 

Wat is een fablab nu precies, wat heeft zoiets te bieden en wat kan die plek voor mij betekenen? (Presentaties en rondleidingen om 10u, 13u en 15u.) Hoe werkt een 3D printer, lasercutter, 3D scanner? Wat zijn de mogelijke toepassingen en hoe eenvoudig zijn ze om zelf mee aan de slag te gaan? Ga op ontdekkingstocht in het Plastic Lab en verwerk ingezamelde plastic afval tot een gloednieuwe frisbee of smart phone-houder. Electronica is al lang niet meer zo’n ‘ver-van-je-bed’ show. Met een Arduino pakket kan je heel eenvoudig al een simple sturing bouwen. Op Open Bedrijvendag laten we enkele projecten zien en leggen we uit hoe dit allemaal in elkaar steekt. Maakprocessen als polyester en glasvezel, siliconemallen maken en thermoformen: wat zijn de mogelijkheden en hoe gaan die in hun werk?

Wat je zelf mag uitproberen: 

Kinderen gaan zelf aan de slag in het Plasticlab van PlastIQ en ontdekken hoe kunststoffen gerecycleerd kunnen worden. (Workshop gaat door om 10u en om 14u30, de workshopplaatsen zijn beperkt. Inschrijven gebeurt ter plaatse, de deelname is gratis.) Met een 3D scanner maken we een digitale kopie. Die digitale file kan –mits meerprijs- op onze 3D printer uitgeprint worden. Ontwerp je eigen stoel, maak er een digitaal bouwplan van en produceer zelf een schaalmodel op de lasersnijder.

Leuk voor kinderen: 

Een digitale scan van jezelf (laten) maken. Word meubelontwerper en realiseer meteen jouw eerste prototype op de lasercutter. Plasticlab van plastIQ: een compacte kunststofverwerkingsfabiek war je zelf de machines bedient.

Tot zondag!

Op zondag 23 november gaat er opnieuw een Repair Café door in de BUDAfabriek, van 14 tot 18u. Deskundige vrijwilligers repareren er weer gratis, of tegen de kostprijs van de wisselstukken, kledij, fietsen, klein elektro, computers en meubelen.

Tevens kun je een workshop up-cycling meubelen volgen onder begeleiding van een ervaringsdeskundige van Netwerk Bewust Verbruiken vzw. Deze workshop is gratis, je dient wel in te schrijven door hier een berichtje achter te laten, of door een mailtje te sturen naar koen@bolwerk.be. Het aantal plaatsen is beperkt.

Die dag kun je ook tweedehands maar deeglijk en duurzaam speelgoed binnenbrengen naar aanleiding van Sinterklaas. Kwb Zuid West-Vlaanderen herverdeelt het speelgoed onder organisaties in de streek die bezig zijn met kansarmoedebestrijding.

Verder stellen we twee nieuwe deelinitiatieven voor in Kortrijk, daarover later meer informatie...

Het Repair Café vindt plaats tijdens de tentoonstelling Green Light District in de Budafabriek.

Naar het voorbeeld van verschillende andere steden in Europa is er nu ook een Fietskeuken in Kortrijk. 1 x per maand kan je terecht in de Budafabriek (Dam 2A) met je fiets om er zelf aan te sleutelen, indien gewenst met assistentie van de aanwezige vrijwilligers.

Er is gereedschap voorzien en er kunnen kleine vervangonderdelen zoals remblokjes, lampjes, binnenbanden,... aangekocht worden aan gangbare prijzen. Voor de meer complexe herstellingen of aankoopadvies verwijzen we door naar de lokale fietshandelaar.
Ter introductie zal de eerste Fietskeuken doorgaan tijdens het volgende Repair Café in de Budafabriek op 23 november.

De volgende is op 18 december en vanaf 2015 is het telkens op de laatste donderdag van de maand van 19h30 tot 22h00.


 

BUDA::lab feest tijdens BUDA LIBRE XL

Want wij worden 2!
En een betere reden hebben we niet nodig.

OP HET PROGRAMMA:
 
Installatie van Strook met live spektakel
Best practices uit 2 jaar BUDA::lab van ondernemers, studenten en Electronic::lab
Workshop silicone mallen en lasersnijden
Music, drinks, food & ambiance
Voor het volledige Buda Libre programma, ga naar www.budalibre.be
GRATIS INSCHRIJVEN OP WWW.BUDALIBRE.BE

Kunstwerkplaats De Zandberg uit Harelbeke is op zoek naar ontwerpers om 5 Portable Gardens van Leonel Moura kleur te geven.

De Zandberg is een artistieke werkplaats voor kunstenaars met een verstandelijke beperking. Ze biedt professionele, geïndividualiseerde begeleiding en een aangepast kader om artistieke talenten maximaal te ontplooien. De kunstwerkplaats is gehuisvest in een oude jongensschool in Harelbeke.  Met de steun van de Lions Harelbeke werd de betonnen speelplaats veranderd in een groene binnentuin. Deze binnentuin dient zowel voor ontmoeting, ontspanning als werkruimte.  

Voor de opening eind mei 2015 willen ze de 5 onbeschilderde Portable Gardens kleur geven. De Portable Gardens zijn objecten die zowel zitruimte hebben, plaats voor een groenelement en kleine ruimtes om zaken in te plaatsen. Ze werden ontworpen door Leonel Moura nav de Biënnale van Valencia in 2002.

Er is een vergoeding voorzien voor de ontwerper, alsook budget voor de bewerking van de objecten. Ook samenwerking met één van de kunstenaars van de Zandberg is mogelijk.

Ben je geïnteresseerd of wens je meer informatie? Neem gerust contact op met Sabrine Vyt, 056.73.60.50 sabrine.vyt@groepubuntu.org

Background Information – An overview

The BRENNEREI next generation lab is a laboratory for professional development in the context of interdisciplinary processes. The next generation lab, in conjunction with young professionals, experts and mentors develops new concepts to find answers to the economic, technological and social challenges of tomorrow. The projects are based on a mixture of experimental and practical tasks in the areas of business, science and society. Their focus is on formulation and development of analyses and novel methods of resolution inter alia in the areas of communication, product design or in the use of new media. This is done in a future-oriented way with megatrends such as digitisation, globalisation and demographic change.

Companies benefit from the use of creative disciplines and methods utilised by their interdisciplinary team and receive innovative stimuli. Their team professionalises itself and operates in the context of specific tasks.

Topic 2015

The focus in 2015 is - amongst others - on assignments in the area of aerospace.

Conditions

The BRENNEREI will award scholarships to eight graduates from all fields of the Creative Industries and other areas, such as Economics and Technology, who must have graduated in the past year. Master students may also apply. Working Language is English. The fulltime scholarship (40 hour week) is endowed with € 1.000,00 per month. It starts on the 1st of April and ends on the 30th of September 2015 and takes place at the BRENNEREI next generation lab, Bremen.

Deadline for applications: 26. January 2015

The students chosen for a scholarship will be selected by a committee of experts from the business, creative industries and science institutes. We are looking forward to applications of highly engaged and curious people, who are willing and able to dedicate themselves to the team and the project in order to achieve the best results not only for our collaboratives but for their own professionals careers. The committee's decision is legally binding. There is no recourse to legal action.

​Required application documents

  * Cover Letter outlining your motivation for the scholarship and career goals

  *  CV including a photo

  *  Interim or final degree certificate

  *  Letter of recommendation from a university teacher

  *  Printed portfolio with your personal choice of content (max. DIN A3)

Apply at

BRENNEREI next generation lab

Osterstrasse 28 / 29

28199 Bremen / Germany

info@brennerei-lab.de

M. Casalegno bouwt n.a.v. de GreenLightDistrict expo van de BUDAfabriek een 'GRASSROLLER MACHINE' (?!) in de inkom van het Industrial Design Center (12 nov-9 dec). Benieuwd wat dat is? Kom dan op woe 19 nov. om 18u naar de designtalk. Aansluitend Nacht van het Atelier en bar tot 24u. Vrije toegang!
 

Bio in English:
Mattia Casalegno (born in Naples, Italy. Currently based in Los Angeles) is a visual artist who’s able to connect fields and disciplines so distant as neuroscience, fashion, biology, electronic music, chemistry and architecture producing works dealing with notions of perception, intimacy and audiovisual improvisation. His aesthetics are driven by the research in the relationships between the fields of information (in-forms, to give form), biology (bio-logos, discourse on living) and ecology. 

In collaboration with HOwest (University College West Flanders), Mattia Casalegno will produce ‘The GrassRoller’, a mechanical device in which a roll of fresh grass moves over the participant’s body. This machine-like contraption plays with irony on the ambiguous relationship between human and his environment. The lawn is a symbol of a cultivated landscape, but also reminiscent of picniks in the park, outdoor sports, and sunday outings. The odor and texture of the fresh-cut grass may also refer to the earth, the womb. It evokes a primordial feeling that is both frightening and alluring, powerful and mysterious. The residency of Casalegno in Belgium is the result of a collaboration between the Foundation Liedts-Meesen (Zebrastraat) and Budafabriek.

... een workshop over het up-cyclen van je eigen meubel tijdens het Repair Café van zondag 23 november in de Budafabriek.

Een oude tijdschriftenbak die al jaren stof ligt te vergaren op zolder? Een salontafel die niet meer past in je interieur? Het nachtkastje van oma dat je al lang eens onder handen ging nemen?
Kom op 23/11 naar Kortrijk en geef ze tijdens deze workshop zelf een tweede leven!
Je gaat samen met een ervaren houtbewerker aan de slag en op het einde van de workshop keer je huiswaarts met een origineel meubelstuk onder de arm.

Zeg nooit: een meubel is maar een meubel. Elk meubelstuk heeft een uitgesproken karakter en achter elk houten voorwerp schuilt een verhaal die je moet ontdekken en koesteren.
In het project Stoel zkt. Lief staan we stil bij de lange weg die meubels afleggen van de wortels in het bos (soms zelfs in het Zuiden) tot in jouw living. In deze workshop willen we jouw afgeschreven meubel een tweede jeugd geven zodat de liefde tussen jullie (her)opflakkert en jullie nog een mooie toekomst samen tegemoet gaan.

Stoel zkt. Lief is een project van BOS+ en Netwerk Bewust Verbruiken, met de steun van Departement Internationaal Vlaanderen. Meer info op www.stoelzoektlief.be

Praktisch
Duur: 2 uur
Locatie: BUDAfabriek
Deelnemers: max. 8. Deze workshop richt zich naar jongeren tussen 18-30 jaar.
Prijs: gratis, breng wel je eigen op-te-knappen meubeltje mee! 
Schrijf je in via koen@bolwerk.be vóór 20/11/2014

Bouw je eigen stad van recycle materiaal
Zondag 16 november 2014 van 14 tot 17 uur

Budafabriek – Dam 2 – 8500 Kortrijk

Hier gratis inschrijven

Kinderen van nu zullen hun hele leven te maken krijgen met energie, milieu en duurzaamheidsvraagstukken. We bouwen samen met de kinderen een eigen fantasie stad, door gebruik van recycle materialen als toekomstige belangrijke grondstoffen!
Kinderen bouwen huizen, flats, kantoren, fabrieken, wegen, bruggen en tunnels met afvalmaterialen van plastic, elektronische apparaten, karton, oude lappen, draad, touw, verpakkingsmaterialen etc. Hundertwasser, Gaudi, Erik Sep en andere kunstenaars dienen als inspiratiebron. Een dol avontuur van 14u tot 17u! Handen uit de mouwen!
Deze workshop wordt geleid door de Nederlandse kunstenaars Marjan van Breugel. Zij organiseert vaak workshops met kinderen, en liefst met recyclagematerialen!

In deze workshop kijken kinderen naar verschillende bijzondere bouwwerken van diverse architecten en kunstenaars, bij wie ze hun fantasie halen om een eigen bouwwerk met ongebruikelijke materialen te maken! Hierbij denken kinderen na over hergebruik en krijgen inzicht in het nut daarvan. Ze werken samen en leren respect voor elkaars ideeën.

Kinderen van ongeveer 4 jaar t/m ongeveer 12 jaar bouwen met recycle materialen.
Eén centrale aftrap om 14 uur is voorzien, waarbij een korte introductie gegeven wordt met uitleg aan de hand van sfeerbeelden die opgehangen zijn aan de wand. Als kinderen later instromen, zien ze wat er gebeurt en kunnen ze individueel geïnstrueerd worden m.b.v. sfeerbeelden aan de wand.

Veiligheid: Omdat er met lijmpistolen (heet) en stanleymessen gewerkt wordt, wordt elke groepje kinderen begeleid door een volwassene. Kinderen kunnen het beste oude kleren aan doen.

Elk kind bouwt op een grondplaat, een stevig stuk karton van minimaal 30×30 cm.
Om te bouwen gebruiken we plastic melkflessen/yoghurt/yakult/actimel bekertjes, plastic doosjes, deksels, kartonnen doosjes van thee, koek, macaroni, melkpakken etc, piepschuim stukken en snippers, stukken karton, plastic flessen, enz…. 
Kleinere apparaten zoals oude radio’s, onderdelen van computers, toetsenborden, mobieltjes, horloges, metertjes, enz…
Maar ook slangen, buizen, kokers, oude lappen, draad, touw, wc-rollen, keukenrollen, kurken, plastic doppen, stukken (gekleurd) papier enz….

Op het einde van de dag is de expositie met het werk van de kinderen klaar!

Toegang tot de workshop is gratis.
Inschrijven VERPLICHT met vermelding van naam en leeftijd.
De inschrijvingen zijn beperkt tot 50 kinderen tussen 4 en 12 jaar.

Snel zijn is de boodschap!

 

De Budafabriek is actief partner van het EU-project Crea-Z.

Ingebed in het Creativity World Forum wordt een event georganiseerd rond creatief ondernemerschap op woensdagavond 5 november en donderdagmorgen 6 november.

Naast een aantal topsprekers worden concrete resultaten van de samenwerking tussen ondernemers, designers, kunstenaars en studenten uit Breda, Lille, Canterbury, Ronse, Mechelen en Kortrijk gepresenteerd. Woensdagavond is meteen ook de vooropening van de expo THE GREEN LIGHT DISTRICT.

Bekijk alle info hier. 

8 november gaat The Green Light District van start in de Budafabriek! Het is een drie maand durend intens project van ondernemers, kunstenaars en wetenschappers met een expo, labs, lezingen en workshops.

Technologie en wetenschap veranderen de relatie tussen mens en natuur in de stad drastisch. The Green Light District wil even het doemdenken over ecologie overstijgen en kijken hoe verrassende, ongekende kleine revoluties bijdragen aan het (het debat over) een duurzame samenleving. The Green Light District doet nadenken, maakt medeplichtig.  

Yoghurt met menselijke enzymes ::
Een fruitpers die ook pamfletten drukt ::
Een tweede leven voor uitgestorven planten ::
Bijencollonies in een indoor wintertuin ::
In vitro gekweekt vlees als nieuwe hamburger ::

The Green Light District loop van 8 november 2014 tot en met 8 februari 2015.

The Green Light District toont onderzoek van Howest, Kulak, Vives, Provinciale Tuinbouwschool & UGent.

Ondernemersprojecten van Deceuninck, Vanheede, Alpro, Drukta, Ocular, Devolder Architecten, Aqua4C, Smappee, Stadsboerderij Kortrijk & Focus Advertising

Artistiek werk van Alberto Baraya (CO), Nick Ervinck (BE), Lucas Foglia (US), Brandon Ballengée (US), AnneMarie Maes (BE), David Bowen (US), Luc Deleu (BE), Maya Smrekar (SI), Peter De Cupere (BE), Bart Stolle (BE), Futurefarmers (US), Next Nature (NL), Generation Nano Supermarket (NL), Honoré d’O (BE), Ralphael Kim (UK), Mattia Casalegno (IT), Martin uit den Bogaard (NL), Koen Vanmechelen (BE), Eduardo Kac (US), Heath Bunting (UK), Mass Moving (BE) en Frederik De Wilde (BE).

Pop-up Supermarkt

Curator: Christophe De Jaeger

Woensdag, Donderdag, vrijdag en zaterdag van 14u tot 18u, zondag van 11u tot 18u 
Toegang € 6* / reductie € 5* / -26: € 4 
*1x betalen = 3 maanden toegang tot The Green Light District

Sunday, 19 October, 18:30, at Buda Factory, Fusions bar

Design as a Critical Tool
Short lectures session.

Speakers: Space Caviar, Vera Sacchetti, Architecture Workroom Brussels, Bert Pieters (De Invasie, Dift), BudaLab, 1010 architecture urbanism.

How can we use design as a tool to express critical attitude? How can it be tackled from both practising and theoretical points of view?

We will be looking for answers to these questions during two sessions of short lectures by the invited multidisciplinary guests from design and architecture fields. Each of them will present their statements in a 10 minutes presentation.

Event organised by Sampling in collaboration with Buda::lab.

Sampling is an architecture and design studio led by Manten Devriendt and Liene Jakobsone. Beside its work in architecture, urbanism and design fields, Sampling organises lectures and workshops and is also involved in education and research. It is an international and interdisciplinary practice, that collaborates with foreign professionals as well as artists etc.

Subscribe at interieur.be/biennale/2014/lectures-debates

_________________________________________________

Thursday, 23 October, 18:30, at Buda Factory, Fusions bar

Design as a Critical Tool
Short lectures session.

Speakers: Jan Boelen, Joost Vanhecke (Biennale Interieur), Liesbeth Huybrechts, Pablo Calderon.

How can we use design as a tool to express critical attitude? How can it be tackled from both practising and theoretical points of view?

We will be looking for answers to these questions during two sessions of short lectures by the invited multidisciplinary guests from design and architecture fields. Each of them will present their statements in a 10 minutes presentation.

Event organised by Sampling in collaboration with Buda::lab.

Sampling is an architecture and design studio led by Manten Devriendt and Liene Jakobsone. Beside its work in architecture, urbanism and design fields, Sampling organises lectures and workshops and is also involved in education and research. It is an international and interdisciplinary practice, that collaborates with foreign professionals as well as artists etc.

Subscribe at interieur.be/biennale/2014/lectures-debates

Designregio Kortrijk has invited three recent design graduatesfrom various creative disciplines for a 3-month working residence (September to December 2014): 

Swedish-born designer and maker Robin Andersson who has an international outlook and several years’ experience working in China. His work often intersects societal and cultural boundaries in an attempt to reveal current structures and imagine new practices within. 

Lucie Barouillet is a French designer and researcher with a passion for people-centred design for social and medical innovation. She graduated from Central Saint Martins MA Industrial Design (London) where she initiated a collaborative and participatory project about diabetes. Lucie was recently appointed as a Future Design Pioneer by the Design Council. 

Italian industrial product designer Antonio Carratù graduated from the Milan Polytechnic and has international experience in Ireland and Poland. Detail-oriented, with a strong passion for the technological capabilities of wood and design of toys. 

Designregio Kortrijk offers the designers in residence the BUDA::LAB facilities during Interieur 2014 to work and present their established residency work on the topic ‘Open Design for a better connected community'. They will interact with Ventura invitees who perform their ‘making’ process and show their end results, with architectural students using the prototyping lab for a challenge posed by the Flemish Architecture Institute, and of course with the Interieur visitors. 

During the Biennale INTERIEUR 2014, there is also a programme of short lectures and open discussions on the theme ‘the machine is a craftsman’, together with presentations and a variety of workshops.

BRIDEE Call for Ideas - 4th edition

You have a bright idea and you want to bring it to the next level? 
Team up with the brightest business and design students of University of Antwerp, Vlerick Business School, Antwerp Management School, Howest, etc.
Apply now at bridee.org! Registration closes at October 7th 6pm.

Na edities in Gent en Antwerpen, komt het netwerkevent voor ondernemende creativo's, Night Shift op 4 oktober naar Kortrijk. Jonge, lokale ondernemingen en gevestigde waarden laten zien waar ze voor staan. Geen standaardbeurs met paden en hokjes, maar een open ruimte vol unieke initiatieven en verrassende belevenissen. Ook BUDA::lab zal aanwezig zijn!

Vóór het eigenlijke event van start gaat, wordt een infosessie georganiseerd met 5 key-note speakers. Zij zullen het hebben over uiteenlopende thema's en tips&tricks geven uit hun eigen domein. Het pre-event start om 14u. Wie zich inschrijft, krijgt ook gratis toegang voor Night Shift dat begint om 17u. 

De sprekers:

- Xavier Dekeyster (DX-Solutions BVBA)— Web security
- Emilie Delorge (enfin) — Emotional branding
- Barbele Kindt (Mens Sana Health)— Stress-free entrepreneurship
- Kris Dekeyzer (Designregio Kortrijk) — 5x5 Project
- Kim Verschueren (Stad Kortrijk) — Kortrijk Zaait en Ondernemen op Buda-Overleie

Inschrijven via hello@night-shift.be

Van 6 september 2014 tot 5 oktober 2014 kun je in de Budafabriek terecht voor de Pixelfabriek. Een 100-tal amateurfotografen uit het Kortrijkse tonen er op een verrassende manier hun werk. Samen met curator Danny Veys grasduinden ze in duizenden beelden en selecteerden daaruit sprekend werk. 
De Pixelfabriek is meer dan een gewone foto expo. Je kan er een maand lang proeven van leuke pop-up expo’s, deelnemen aan workshops en lezingen, kennismaken met de nieuwste snufjes op fototechnisch gebied.

Het volledige programma van de Pixelfabriek kun je hier bekijken.

Ook in het BUDA::lab organiseren we twee maal een workshop 3D scanning. Tijdens deze initiatie bekijk je hoe een eenvoudig object (of zelfs persoon) met behulp van een lage resolutiescan ingescanned kan worden tot een digitaal model.
Donderdag 18 september vanaf 18u, inschrijven kan hier. Deze workshop vindt plaats binnen het netwerkevent Buda Libre. Gratis inschrijven kan daarvoor op www.budalibre.be
Zondag 5 oktober vanaf 18u, inschrijven kan hier

 

Donderdag 25 september 2014 om 08u30 - Kortrijk

Design is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Bedrijven gebruiken design dan ook steeds meer als een strategisch element met de bedoeling er concurrentieel voordeel uit te halen. Maar je wil natuurlijk niet dat iemand met je ontwerp aan de haal gaat.

Hoe kan je je productdesign beschermen en wat als je het ontwerpen uitbesteedt? Wanneer wordt een ontwerp beschermd door het auteursrecht? Kan je voor een ontwerp ook een octrooi verkrijgen? En welke meerwaarde biedt de registratie ervan onder het modelrecht? Waar kan je terecht voor een modelregistratie en hoe verloopt de procedure? Kan je ook zelf opzoeken welke modellen geregistreerd werden? Deze en vele andere vragen omtrent design en intellectuele eigendom komen aan bod tijdens deze sessie.

Ze starten met een theoretische omkadering, waarin ook ruim aandacht besteed wordt aan concrete voorbeelden uit de praktijk. Hierbij wordt dieper ingegaan op de verschillende intellectuele eigendomsrechten waarmee vormgeving bescherming kan genieten, met de nadruk op waar modelrecht zich situeert ten opzichte van andere rechten. Dit wordt gebracht door prof. dr. Hendrik Vanhees van UGent en UAntwerpen.

Daarna licht Bruno Vanderschoot van het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) de praktische procedure voor het registreren van een Benelux model concreet toe, met een korte verwijzing naar de Europese en internationale procedures.

Finaal ga je zelf aan de slag met het online modellenregister en leer je deze registers gebruiken om geregistreerde modellen in jouw sector op te zoeken en terug te vinden. Dit interactief praktijkgedeelte wordt begeleid door An Cosaert van het Innovatiecentrum West-Vlaanderen.

Opgelet! Voor deze opleiding dien je zelf een laptop mee te brengen!

Programma

8.30 uur: Welkomstkoffie
8.55 uur: Intro door Innovatiecentrum en Agentschap Ondernemen
9.00 uur: Bescherming van modellen via intellectuele eigendomsrechten (prof. dr. Hendrik Vanhees, UGent en UAntwerpen)
10.30 uur: Koffiepauze
10.45 uur: Een model registreren in de Benelux (Bruno Vanderschoot, BBIE)
11.15 uur: Zelf aan de slag: werken met het online modelregister (An Cosaert, Innovatiecentrum West-Vlaanderen)
12.15 uur: Netwerking en broodjeslunch

Locatie

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Etienne Sabbelaan, 51
8500 Kortrijk
Tel. 056 28 28 80

Inschrijven

Voor deze opleiding wordt een bijdrage gevraagd van € 75 (excl. btw, inclusief broodjeslunch). Een factuur wordt opgestuurd. De plaatsen voor deze sessie zijn beperkt, gelieve snel te reageren! Inschrijven via http://innovatiecentrum.be/agenda/20140925-workshop-bescherm-je-ontwerp.html

Een organisatie van het Innovatiecentrum West-Vlaanderen, Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen en het Agentschap Ondernemen

Maak het als productontwikkelaar!

In het Postgraduaat Integrale Productontwikkeling leer je hoe je ideeën om te zetten tot een succesvol product, hoe orde te scheppen in de complexiteit van de ontwerpcyclus en welke onderbouwde methodes een productontwerp in goede banen leiden. 

Mis zeker het infomoment niet op woensdag 3 september 2014 tussen 17.30 en 19 uur, KU Leuven @ Kulak

Meer informatie

‘Designers in Residence Kortrijk’ 2014 is het gloednieuw project van Designregio Kortrijk waarbij 3 recent afgestudeerde ontwerpers worden uitgenodigd om drie maand lang (september tot december 2014) te werken rond het thema 'Open Design for a better connected community'. De residenties krijgen de kans om hun tot dan toe gepresteerde werk voor te stellen tijdens Interieur 2014 in BUDA::lab. Ze gaan er ook in interactie met Ventura ontwerpers die er een plek ter beschikking krijgen om hun ‘maak’proces en resultaten te laten zien, met architectuurstudenten uitgedaagd door het Vlaams Architectuur Instituut en uiteraard met de Interieur bezoeker. 

Robin Andersson

Ontwerper en 'maker' Robin Andersson studeerde en werkte in Zweden en China. Doorheen zijn studies heeft hij een grote interesse ontwikkeld voor co-design, of participatory design zoals hij het zelf noemt. Zijn werk kruist vaak maatschappelijke en culturele grenzen in een poging om zo de bestaande structuren te onthullen en nieuwe praktijken te bedenken. In zijn projecten onderzoekt hij op welke manier design een duurzaam voordeel kan bieden voor de samenleving, eerder dan dat het op korte termijn winst moet opleveren. Robin wil design toegankelijk maken en de grenzen tussen consument, maker en producent in vraag stellen.

Lucie Barouillet
Lucie Barouillet is een ontwerper en onderzoeker met een passie voor 'people centered design' voor sociale en medische innovatie. Ze studeerde af aan het Central Saint Martins MA Industrial Design, waar ze begon met een samenwerking en participatief project over diabetes. Lucie is onlangs aangesteld als Future Design Pioneer door de Design Council. Daarna ging ze als freelancer aan de slag in Londen, maar de voorbije drie maand werkt ze terug vanuit Frankrijk voor een fabrikant van medische apparatuur. Lucie heeft heel wat ideeën voor Kortrijk, ze wil de inwoners en gemeenschappen van de stad samenbrengen en dicht betrekken bij het project.  

Antonio Carratù
Antonio Carratù is een Italiaanse Industrieel Productontwerper afgestudeerd aan Polytechnic in Milaan, met internationale ervaring in Ierland en Polen. Hij is vooral 'detail-georiënteerd', met een grote passie voor de technologische mogelijkheden van hout en speelgoed design. Het zien van een Coca-Cola campagne rond sharing, bracht hem op het idee om te werken rond producten die mensen samenbrengen. 

UGent invites you to a workshop in the field of Smart Materials, on Friday September 19th. More specifically they would like to present and discuss with you the potential of materials that are able to ‘know’ their shape. They are a consortium of academic research groups working in several relevant domains and they invite all companies that are active in related technology domains and application domains. During the workshop they will present the current state-of-the-art in this area, and they invite companies to present their current activities and their vision on future challenges and opportunities. 

View the invitation.

Creatieve en enthousiaste kinderen tussen de 5 en 9 jaar gezocht voor onze super spannende en leerrijke creabotsessies.

De kinderen maken spelenderwijs kennis met basis elektronica en de wetten van de fysica en veel meer. Ze knutselen onder begeleiding technische projecten in elkaar. Ze kunnen de eigen ontworpen werken mee naar huis nemen. Deze sessies zijn ideaal om de uitvinder in je kind te laten ontplooien.

workshops zowel voor kids van 5 tot 9 als 9+

inschrijven: http://budalab.be/programma

Tijdens de summit 'When co-design works' op 20 oktober 2014 tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven wil PROUD mensen een podium geven om hun co-design projecten te presenteren aan een groot publiek. Laat zien welke tools, activiteiten, partners en andere 'ingrediënten' jouw co-design project tot een succes maakten. Dit kan je presenteren tijdens de summit When Co-Design Works op een originele manier (geen powerpoint, maar via beelden, tools, verhalen, filmpjes,...) en dit tijdens de internationale Dutch Design Week. Stuur je idee door tot 15 september (maximum 1 A4). 

Download meer info hier

Download het subbmission form hier

 

Moving Materials, de reizende expo die vorig jaar in de Budafabriek in Kortrijk te bezichtigen was, gaat digitaal. Om de producten een groter bereik te geven, werd op www.movingmaterials.eu een virtuele expo ontwikkeld. Het criterium dat werd gehanteerd voor de selectie van materialen voor de expo is welke materialen zullen toekomstige ontwikkelen bevorderen en voorspellen. Naast de expo vind je op de site ook een digitale database met beelden van alle materialen en producten die tentoongesteld werden. Denk je aan bepaalde producten/materialen die hier ontbreken? Stel deze voor via de knop 'add your material'. Op die manier blijft de database up-to-date en krijgen jouw producten internationale visibiliteit. 

Dowload de handleiding hier

BUDA::lab maakt sinds kort deel uit van het wereldwijde netwerk van 3D printers op www.3dhubs.com. De netwerksite 3D Hubs wil 3D printen toegankelijk maken voor iedereen en verbindt mensen die iets willen printen met mensen/bedrijven/organisaties die een machine hebben. 

Go take a look! www.3dhubs.com/kortrijk/hubs/budalab

De ProFit innovatie competitie 2014 is een competitie om nieuwe innovaties op het gebied van sport, spel en beweging te vinden. Studenten kunnen samen met een bedrijf aan de competitie deelnemen door een innovatief idee voor een product of service in te dienen. Voor het beste idee is een award van 10.000 euro beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van het product!

Alle info hieromtrent vind je terug op de website van ProFit. De deadline voor deelname is 15 september 2014 24:00h.

Het lab werd de voorbije maand de plaats voor een onderzoeksproject van Pink Construct en Howest. Zij willen ontdekken wat de spelvoorkeuren zijn bij meisjes (leeftijd 3 tot 6 jaar) en hoe deze verwerkt kunnen worden tot speelgoed die de technische vaardigheden bij deze doelgroep aanspreekt. Daarvoor werden twee fablabs voor kleuters opgezet in het BUDA::lab. 

Vacature leerkracht Industriële Kunst

Halftijdse opdracht
Kunst en Creatie – VTI Kortrijk

Kunst en Creatie Kortrijk, onderdeel van het VTI, richt vanaf september 2014 de richting Industriële Kunst op, een gloednieuwe richting binnen het kunstonderwijs.
Het gaat om een halftijdse lesopdracht binnen de richting Industriële Kunst en Architecturale en Binnenhuiskunst.

De leerkracht verricht pionierswerk en helpt mee vorm geven aan de nieuwe richting.
Hij/zij schrikt er niet voor terug zich als drijvende kracht van industriële kunst te positioneren en nauwe contacten aan te gaan met zowel de bedrijfs- als artistieke wereld.

Een brede technische kennis en een uitgesproken interesse in kunst, design en architectuur zijn vereist, alsook de nodige voeling met de leefwereld van de jongere en het onderwijs.
De leerkracht beschikt over de nodige competenties aangaande computertekenen (CAD) en 3D-printing.

De leerkracht is bij voorkeur een Ba/Ma in productdesign, productontwikkeling of industrieel (product)ontwerp.

Geïnteresseerden richten zich tot

Pedro Fioen
Beekstraat 21
8500 Kortrijk Pedro.fioen@vtikortrijk.be 0488 40 13 52

Solliciteren tot 12 juli. 

Globetrade / DELUCO NV (Kortrijk) is op naar een Toy & Gadget Conceptual/Visualisation Designer voor een tijdelijke positie of stage van 3 maanden. 

Over Globetrade / DELUCO NV

GLOBETRADE DELUCO NV, gevestigd in nieuwe kantoren in KORTRIJK, is een internationale KMO met een familiale teamspirit. Hun klanten zijn voornamelijk Europese spelers, o.a. Quick, Danone, Kellogg’s, Inbev … Hun eigen designteam ontwerpt op maat van de klant gadgets en toys die ze al dan niet onder licentie uitbrengen. Ze beschikken over een eigen aankoopvestiging in China en volwaardige verkoopkantoren in Frankrijk, Italië en Nederland.

Globetrade is op zoek naar een designer voor een tijdelijke positie of stage voor 3 maanden (eind augustus to eind november).

- Je helpt ze brainstormen over innoverende speelgoedjes, gadgets en andere producten om voor te stellen aan hun internationale klanten.

- Je kan levendige visualisaties maken van op maat gemaakte premies en producten onder licentie.

- Ze verwachten van jou dan ook dat je hun je eigen grafische talenten laat zien, maar ook dat je je kan vinden in uiteenlopende licenties. Dat kan gaan van de kleurrijke wereld van My Little pony tot de nieuwste film van de Minions, van de hele set van Dreamworks personages, tot de stoere leefwereld van Transformers.

- Een ander belangrijk deel van de job zijn de visualisatie en het maken van artwork voor gezelschapsspelen, dus idealiter kan je je ook daar in terugvinden.

- Tenslotte zijn ze op zoek naar een teamplayer, die graag met andere mensen samen werkt en overlegt.

Indien je je hierin kan vinden, ontvangen ze graag je cv en portfolio, en contacteren ze je zo snel mogelijk voor een afspraak.

Solliciteer via: sigrid@globetrade.be

On Sunday 28 September, iMAL (Brussels) organises with Exonemo  and IDPW (JP) the second Internet Yami-ichi (Black Market) outside Japan.

Once upon a time, the Internet was supposed to be a place of "liberty". Nowadays it's so uptight.
So let's turn off, log out and drop in, on the real world. 

The Internet Yami-ichi is a flea market for "browsing" face to face.
Let make the Internet reign in the real world.

Of course, they would love that you take a booth to sell your internet-ish things !

Check on: http://www.imal.org/en/page/internet-yami-ichi-brussels
Fill the registration form to propose your booth!

Vanaf morgen zet de fab lab community een week lang zijn tenten op in Barcelona voor de 10e editie van de internationale fab lab conferentie. De BUDA::lab crew trekt eind deze week richting het zuiden om hen te vervoegen. Het wordt een week van interessante ontmoetingen, workshops, kennis uitdeling, debatten, lezingen en veel meer. Wil je op de hoogte blijven? Hou dan onze facebookpagina in de gaten. 

Heb je het al gemerkt? De website kreeg vorige week een update. Het is nu mogelijk om je als lid online te registreren. Welk lidmaatschap best bij je past, bespreken we dan wanneer je langskomt in het lab. Daarnaast kan je ook machines reserveren, wat we sterk aanraden. Ook als niet-lid is dit mogelijk. Eens je lidmaatschap is bevestigd door ons, kan je het online, op je profielpagina beheren: je kan je account, tariefplan, aantal toegangsdagen en machinereserveringen nagaan. 

Daarnaast werd de content van de website zelf ook onder handen genomen. Het is eenvoudiger en duidelijker. Neem vlug een kijkje en laat ons weten wat je denkt. 

Tom, onze 3D printing expert ging de voorbije weken op missie naar Hong Kong om er alles te weten te komen over 3D printing in het verre Azië. Hij schreef een verslag over deze indrukwekkende reis. Lees het ook na op zijn blog. Tom is op www.3dhubs.com mayor en heeft ook zijn eigen 3D hub. 3DHubs wil 3D printen toegankelijk maken voor iedereen en verbindt mensen die iets willen printen met mensen die een machine hebben. 

3D Printing @Hong Kong's 3DHubs!

Soon, this 7 million people region could be 3D printing their skyscrapers thanks to additive manufacturing. And yes, you can actually 3D print noodles!!

One of the advantages of being a mayor, maker or Hub Owner at 3DHubs is their worldwide connectivity. With over 5000 Printers and 750 million people connected to each-other this social network of 3D printing is growing layer by layer expanding their bounding box every day! One of the communities is the Hong Kong 3DHub, still small but with a lot of potential, thanks to some fantastic people. I wanted to visit them at their workspace in Hong Kong to get connected in real life.

First meet-up : Mike Adams @Neo Group Limited !!

NeoRP provides manufacturing solutions for businesses and are listed true Mike's Hub @3Hubs. TheirKevvox printers offer hq 3D prints suitable for jewelry, dental and other modeling solutions. Nice thing about them is the possibility to not only print, but develop and produce with other techniques like cnc milling. Mike really has everything to materialize your ideas.

Next stop @3DForge with Jeremy Cheng!

Jeremy's hub is linked to the Makerbot community in Hong Kong. With weekly workshops and as an official reseller this hub and evangelist business goes fast. Really, every minute their is something happening at their office. The most interesting part was to see the amount of 3D Printers printers being delivered, while customers were trained how to use the printers. A lot of sales potential here, we could smell the targets at this hub. But most importantly, a friendly approach and cool 3D prints.

The designer perspective: Jervis Chua!

@Coworking space WYND, Jervis's hub really shows the potential of having a 3D printer on your desk. Next to the service @3DHubs, Jervis's project called buildrepublic uses 3D printing in the design process. With his UOOK project he created a modular wall organizer and side table solution for small spaces. It is used for both prototyping and production 3D printing. You can dowload the objects on his website.

We definitely have to get back to Hong Kong soon! There are over 19 print Hubs and 33 makers registered so far. But with makerlabs like DimSumLabs, events like inside 3DPrinting and start-up's like Makibox this place is just heating the extruder...  

Design Platform Vlaanderen geeft 15 jonge beloftevolle bedrijven en ontwerpers de kans om op Ventura Interieur, tijdens de Biënnale Interieur in Kortrijk (17-26 oktober 2014) zich te presenteren in de Budafabriek. Design Platform Vlaanderen wil hiermee de internationale uitstraling van Vlaanderen op designvlak versterken en jonge Vlaamse beloftevolle ontwerpers en bedrijven een internationale springplank bieden.

Om de ontwerpers te selecteren wordt een open call gelanceerd door de partners van Design Platform Vlaanderen. De selectie zal gemaakt worden door een externe jury. In deze selectie zal een evenwichtige keuze gemaakt worden uit de verschillende ontwerpdisciplines: productontwikkeling, industrieel ontwerp, ambachten, mode, juwelen, etc.

Volgende selectiecriteria zullen in acht genomen worden:

-       Woont en werkt in Vlaanderen
-       De portfolio is vernieuwend, cutting edge, van hoog niveau
-       De producten/diensten zijn klaar en productierijp
-       Zeer grote motivatie en ambitie
-       Beloftevol, met groot potentieel
-       Bereid om 10 dagen aanwezig te zijn bij de stand
-       In het geval van eerdere deelname, moet er een sterke groei gecreëerd zijn

De beslissing van de jury omtrent de geselecteerde bedrijven en ontwerpers is bindend en zal worden omgezet in een samenwerkingsovereenkomst.

Design Platform Vlaanderen biedt op Ventura Interieur, deze geselecteerde ontwerpers en bedrijven een volwaardig expositiepakket (oppervlakte, verlichting, persaandacht, …) aan. Tevens zal Design Platform Vlaanderen zorgen voor persaandacht en een verantwoordelijke PR persoon voor de geselecteerde deelnemers.

Om de geselecteerde ontwerpers nog duurzamer te ondersteunen in een aantal zakelijke vaardigheden krijgen de ontwerpers 2 korte hands-on opleidingen:

-       Commerciële vaardigheden a.d.h.v. een opleiding “Deelname aan een beurs”. Met deze opleiding optimaliseren de deelnemers hun deelname aan een beurs.
-       Contractvaardigheden a.d.h.v. een opleiding “Contractmanagement”. Met deze opleiding leren de deelnemers  afspraken juridisch vastleggen.

Een deelnamedossier moet volgende elementen bevatten:

1. Motivatie

Beschrijf kort (max. 1 A4) de reden van deelname aan Ventura Interieur. Waarom kan de deelname een internationale springplank betekenen? Wat is je motivatie of ambitie? Waar zit het potentieel van je werk? Waarom ben je gemotiveerd om elke dag aanwezig te zijn tijdens de biënnale? Indien je deelnam in de vorige selectie van Design Platform Vlaanderen tijdens Ventura Interieur 2012, geef je best aan waar je de voorbije periode een verschil in groei gecreëerd hebt. 

2. CV

Voeg je CV (max. 2 A4’s) toe. Vergeet je vestigingsplaats hierin niet te vermelden.

3. Presentatie

Beschrijf kort (max 5 A4’s met min 3 foto’s) het werk wat je wilt presenteren. Voeg duidelijke foto’s, renderingen of tekeningen van je werk toe. Beschrijf het product, materiaal, opbouw, afmetingen en functionaliteiten. Geef aan waar de designaspecten van je product een cruciale rol spelen en wat de vernieuwende aspecten zijn. Toon aan dat je producten klaar en productierijp zijn. Beschrijf of schets ook hoe je je werk wil presenteren en geef aan hoeveel m2 je daarvoor nodig acht.

Bovenstaande gegevens worden ten laatste op 04.07.2014 om 23.59u verwacht per post (postdatum geldt) bij Stijn Debaillie, Coördinator Designregio Kortrijk, Broelkaai 1B, 8500 Kortrijk en in pdf-formaat op volgende mailadres: stijn@designregio-kortrijk.be. Voor vragen kan u terecht bij Designregio Kortrijk op het nummer 056/51.91.83 of stijn@designregio-kortrijk.be.

Dowload de samenwerkingsovereenkomst hier

Tijdens dit creatieve kamp laten we kinderen kennismaken met de wondere makers-beweging (maker movement). Ze gaan op een inventieve manier om met materialen die je overal terugvindt. Materialen die op het eerste zicht niet meteen zeer waardevol lijken. Maar niks is minder waar! Griezelige bladwijzers, electronica kunst op wijnkurken, van sok tot schattige knuffelmonster, paperclips &upcycled juwelen, van WC-rollen tot handige opbergkastje, sfeerlichtjes en racewagentjes …. hacking, lasering en 3D-printing, je eigen fantasie is je limiet!


Het programma van dit makercamp steekt afgeladen vol met korte workshops waarin de deelnemers kennis maken met techniek, fysische principes, wiskunde, … De rode draad doorheen het kamp is om zelf ideeën te leren uitwerken en bouwen.

“To form a generation that knows only how to hit a keyboard and produce reports is, to me, a scary prospect.” (de Gennes, 1996, p. 149)

Praktische informatie vind je hier.

Summer is coming! 

As is another Summer School of Making that we organise with Howest. The summer school, on creative prototyping or motion graphics is addressed to students or young professionals from different technical creative disciplines such as digital design, computer development, product design, architecture, industrial design, furniture design, interior design, graphic design and multimedia.

Based on your personal interest, you will choose and attend in a set of intensive and hands-on workshops on creative prototyping OR motion graphics in the first week.

During the second week you can put your learned skills to the test during a creative and interdisciplinary social-cultural challenge in which you’ll have to join forces with the other participants and a group of multimedia and design coaches.

You can find all the information on the website of Summer school of making

Week van het Ontwerpen komt terug voor een spetterende 10e editie tijdens de Biënnale INTERIEUR 2014 van 17 tot 26 oktober in de Budafabriek Kortrijk. Gedurende de tiendaagse willen Designregio Kortrijk en Howest de 24.000 potentiële bezoekers van het Buda-eiland een glimp tonen van wat het creatieve onderwijs vandaag te bieden heeft.

Ze vragen creatieve onderwijsinstellingen regio Kortrijk en Vlaanderen (enkel hoger onderwijs) een selectie te maken van drie studentenprojecten per opleiding. De inzendingen van alle creatieve scholen uit Vlaanderen worden door een onafhankelijke, professionele jury beoordeeld met het oog op het samenstellen van een coherente expositie. De deelname voor de school en geselecteerde studenten is volledig kosteloos.  

Stuur per geselecteerde student een ingevuld deelnameformulier plus 3 beelden van uitstekende kwaliteit naar lisa@designregio-kortrijk.be. Inzendingen kunnen worden verstuurd tot dinsdag 15 juli 2014. Voor vragen kan je terecht bij Lisa Declercq op het nummer 056 / 51.91.83.  

Relevante opleidingen:
1. Productdesign
Industrieel Productontwerp: van ontwerp- en productietechnologie tot industriële ambacht
Textiel, mode & accessoires
Meubelontwerp
2. Architectuur van interieur, gebouwen, publieke ruimte en landschappen
3. Multimediaal ontwerp: games, web & graphic design

Hou bij je selectie rekening met volgende criteria:
1. Economische relevantie van het project
2. Exposeerbaarheid
3. Toekomstgerichte visie van de student
4. Project gemaakt tijdens het schooljaar 2013-2014

Succes!

Photo 12

Als je deze ochtend in het centrum van Kortrijk kwam, merkte je ongetwijfeld een sliert aangespoelde zeesterren op.

William Sweetlove: internationaal kunstenaar, ambassadeur van de waste-free-oceans beweging èn peter van BUDA::lab selecteerde de zeesterren om twee redenen.
Een eerste om de inwoners van Kortrijk persoonlijk uit te nodigen om vanavond op 5/12 vanaf 18u BUDA::lab te komen bezoeken. Hij signeert er met veel plezier de aangebrachte zeesterren.
De tweede reden graaft een stuk dieper en laat je nadenken over de massa kunststof die we collectief verbruiken en niet recycleren.
terwijl kunststof een perfect duurzame grondstof kan zijn mochten we er met het nodige respect mee omgaan.

Iedereen is welkom.
Kom je langs? graag dan even inschrijven via deze link.

tot vanavond!
Vanaf 1 september '13
elke maandag van 18u tot 21u: ELECTRONIC::lab

de BUDA::lab ruimte en tools staan vrij open voor alle mogelijke electronica experimenten.
zowel voor beginners & advanced.
van 20/7 tem 15/8 sluiten we onze gele hekken even.
de rest van de zomermaanden juli en augustus gelden deze openingsuren:

-maandag tem vrijdag van 13u tot 17u30
-op dinsdag en vrijdag tot 21u
Dankzij D-I Group, die de snijplotter ter beschikking stelt kunnen we nu ook op groot formaat (2x3m) karton, folies, leer, vilt, stoffen, houtfineer ... snijden.
harde materialen als MDF, plexiplaten, ... zijn niet mogelijk.

Als lid krijg je de nodige ondersteuning bij het aansturen van de machine.
wil je meer weten, een materiaal of een ontwerp uittesten met deskundige begeleiding?
dat kan! BUDA::lab richt op maandelijkse frequentie machine opleidingen in.
3 uur durende opleidingen in het gebruik van een machine uit het machinepark van BUDA::lab.

opleiding snijplotter: maandag 3 juni van 14u tot 17u
de machineopleidingen zijn telkens gratis voor BUDA:lab leden!


945184_512649768802747_123491196_n
Op dinsdag 16 april vanaf 19u30 In de BUDAfabriek:

Hèt moment om inspiratie op te doen voor een gewaagde fietsconstructie & wilde plannen te vertellen. Dat maakt dat wij alvast een idee krijgen welke basismaterialen we kunnen voorzien.

Kom eens langs!

Praktische info vind je op www.buda-eiland.be, deelname is gratis! Voor verdere info: pieter@budalab.be
 

De cursus geeft een initiatie in de verschillende processen om gebogen houten componenten te maken. Kleine praktische opgaves voorafgegaan door theoretische toelichtingen leren de deelnemers hout te buigen door middel van warmte, stoom, door het gebogen component op te bouwen uit lagen (lamineren) en ook door middel van een paar minder frequente gebruikte methodes (ingesneden MDF, flexibel hout, warmte vervormbare multiplex.)  Door deze oefeningen krijgt de deelnemer eveneens zicht op de eigenschappen van een stoomdoos, het maken van mallen en de vacuümpers. Mogelijks wordt er buiten de voorzien tijd van de workshop ook een bedrijfsbezoek aan een industriële houtbuigerij aangeboden voor de geïnteresseerden.

Inhoud dag 1:
-       Handmatig houtbuigen door middel van warmte en stoom
o  wanneer dit procédé te gebruiken
o  buigtemperaturen
o  mogelijkheden en beperkingen
-       Houtbuigen door middel van een stoombox
o   De houtsoorten
o   De stoombox
o   De buigmal
o   Stoomtijden, radii, afkoeltijden en terugvering

Inhoud dag 2:
-       Houtbuigen door middel van laminatie
o   Fineer
o   De lijmsoorten
o   De buigmal
o   Mechanisch buigen
o   Vacuumpersen
o   Industrieel of micowave persen
-       Alternatieve manieren om gebogen houtcomponenten te maken
o   Met buig MDF werken en hout insnijden
o   Voorgecompresseerd flexibel hout
o   Warmte vervormbare multiplex

T161_1ca_lg  Bending-without-steam  Clamping-to-form-290
Dinsdag 2 april, van 19-21u in de BUDAfabriek.

De creatieve entrepreneurship sessions zijn dé kans om je creatieve activiteiten een zakelijk duwtje in de rug te geven. Van het creatief idee uitwerken naar een product of dienst tot netwerken, prijsbepaling en je rechten kennen, alles wordt overlopen om je ondernemerschap een creatief duwtje in de rug te geven.

Deze sessie heeft als centraal thema plannen voor de toekomst: als creatieve ondernemer ben je vaak met duizend-en-één dingen bezig en rol je van het ene project in het andere. Toch loont het de moeite om af en toe eens een stapje terug te zetten en na te gaan hoe je je toekomst ziet. Waar wil jij op professioneel vlak staan binnen een jaar? Hoe werk je die visie uit en hoe kan je dit financieel plannen?

De sessie is gratis maar inschrijven is verplicht wegens het beperkte aantal plaatsen. Inschrijven kan via deze link: inschrijvingsformulier sessie 6.
Op elke laatste dinsdag van de maand gaat FABRIEK op zoek naar interactie tussen creatievelingen, bedrijven en particulieren.
The Wall toont werk en inspiratiebeelden van de aanwezigen, er is een korte lezing, een bar en muziek.
Verder nodigen we ook organisaties uit om mee te werken aan het event. (neem gerust contact op voor één van de volgende edities) .

 

makercaféXL2

 

Overzicht van de eerste editie van 26 maart!


FABRIEK#1


XPO::THE WALL : JE EIGEN WERK*
CO-COMMENT SESSIE

SPREKER : GINO DELMOTTE
CREATIVITEIT EN HET BREIN

CO-CREATIE : I LOVE STIFTEN
DOOR ARTCOR

MUZIEK : LES CROISSANTS BELGES

ARTIEST IN SITU : LUC LEPLAE

POP UP - BAR DE DINGEN

TOEGANGSTICKET
*EEN FOTO, SCHETS VAN JE WERK
OF INSPIRATIEBEELD …
In de aanloop van de Bike-Parade, op 19 mei, stellen we BUDA::lab open voor handige fietscreatievelingen. Niet alleen om zomaar een rijwiel te pimpen , maar vooral om hem te bouwen tot de ideale tool voor vrachtvervoer. Je kan er met je oude fiets aan de slag om er een fietsheftruck, fietscamion, fietstaxi,.. van te maken. Of een bananenfiets, zoals je wil. Een must voor iedereen die fan is van door spierkracht aangedreven transport!

Het tot fietsenatelier omgebouwde BUDA::lab wordt aangevuld met werktuigen en technische kennis van vzw Mobiel. Werk elke dag vanaf 27 april tem 4 mei aan jouw unieke creatie (telkens van 13u tot 21u). Uiteraard is het de bedoeling om met het resultaat van je noeste arbeid te pronken op de Bike-Parade. De origineelste vracht verdient een podiumplaats en bijhorende prijs.

Klik hier voor het facebookevenement: Let's MAKE bikes , deelname is gratis! Voor verdere info:pieter@budalab.be.
Zo simpel als kan zijn... Dinsdagavond 18u. Steek je gereedschap en grondstof in je fietstas, koffer of bakfiets en volg de weg naar de Budafabriek. Installeer je in het Buda::lab en werk aan je eigen project. Waarom? Omdat werken met in bende geestiger is, omdat je nog iets kan opsteken van de andere makers, omdat commentaar geven en krijgen best nog plezant kan zijn,... Jij zorgt voor je materiaal, wij zorgen voor de ruimte, de sfeer, een muziekje en een drankje.

Makercafé: elke dinsdagavond van 18u tot 21u. GRATIS.

Op iedere laatste dinsdag van de maand: MakercaféXL! The Wall toont dan werk en inspiratiebeelden van de aanwezigen, er is een korte lezing, een bar en muziek!

Makers, makkers,

maak!

makercafé2 makercafé3

DSC_4012 DSC_4017 DSC_4019 DSC_4026 DSC_4042 DSC_4044 DSC_4046  DSC_4016


Ontwerp en maak je eigen TEKENBOT!
Ben je ingenieus? En tussen tussen 5 en 13jaar?
Kom dan proeven van de CreaBotLab's van Ingegno in BUDA::Lab – Kortrijk.
Deze workshops organiseren we binnenkort op regelmatige basis!
Hou dus zeker onze agenda in de gaten.

Maak een gekke tekenrobot en verken de grenzen tussen kunst en techniek.
Als wijze jonge ingenieurs ontwerpen en realiseren we grappige wezentjes die de coolste patronen maken.
Al doende leren we hoe een eenvoudig elektrisch circuit gebouwd kan worden, zien we dat chemische energie in de batterij omgezet wordt in elektrische energie die op zijn beurt omgezet wordt naar beweging.
Als goede wetenschappers experimenteren we met allerlei constructies en materialen, en we leren makenderwijs over DC-motoren en trillingen.
Elke deelnemer neemt dan zijn eigen tekenbot ook mee naar huis.
Doe mee en ontdek hoe leuk techniek is!
herhaald (met licht aangepaste opzet) wegens succes!

Met weinig investering kan je van een origineel model ook kopieën maken. Je kan polyester mallen maken om uw origineel ontwerp te vermenigvuldigen.

Theorie :
Dit is een basis cursus over het maken van mallen in polyester en epoxy. Wat is het verschil? welke keuze maak je best voor welke toepassing? welke bewapening kan je best gebruiken? wat is een pigment? wat is losmiddel? wat zijn de eigenschappen van composieten? …

Praktijk:

- Keuze en voorbereiding van bewapeningen glasvlies, glasmatten, glasweefsels, carbon, kevlar... .

- voorbereiding van een mal, of moedermodel om een mal te maken

- Aanbrengen van Gelcoat

- Lamineren van mal met verstevigingen (individueel)

- Aanbrengen top-coat

- ontvormen
locatie:
budafabriek - BUDA::lab
dam 2a
8500 Kortrijk

datum:
19/04/2013
van 17u tot 21u

Prijs:
50€ voor BUDA::lab leden
100€ voor niet leden
(alle materialen, professionele begeleiding en curusmateriaal inbegrepen)
betalen kan ter plekke

INSCHRIJVEN

De kost voor deze workshop houden we heel bewust zo laag mogelijk.
Maar kom je zonder bericht niet opdagen dan rekenen we een no-show fee van 30€ aan.
Ontwerp en maak je eigen TEKENBOT
Ben je ingenieus? En tussen tussen 5 en 13jaar?
Kom dan proeven van de CreaBotLab's van Ingegno op 17/03/2013 in BUDA::Lab – Kortrijk.

Maak een gekke tekenrobot en verken de grenzen tussen kunst en techniek.
Als wijze jonge ingenieurs ontwerpen en realiseren we grappige wezentjes die de coolste patronen maken.
Al doende leren we hoe een eenvoudig elektrisch circuit gebouwd kan worden, zien we dat chemische energie in de batterij omgezet wordt in elektrische energie die op zijn beurt omgezet wordt naar beweging.
Als goede wetenschappers experimenteren we met allerlei constructies en materialen, en we leren makenderwijs over DC-motoren en trillingen.
Elke deelnemer neemt dan zijn eigen tekenbot ook mee naar huis.
Doe mee en ontdek hoe leuk techniek is!

14u00 tot 15u30 Junior CreaBotLab: voor kinderen van het derde kleuter tem 3de leerjaar.
16u00 tot 17u30 CreaBotLab 9+: voor kinderen van het vierde leerjaar en ouder.
Inschrijven is verplicht, aantal plaatsen beperkt tot 15 kinderen per groep.
Prijs: 15 Eur per kind (materiaal en BTW inbegrepen alsook een drankje per kind)

INSCHRIJVEN

De workshop wordt begeleid door Maria-Cristina Ciocci
Zij is een heel enthousiaste opgewekte doctor in de wiskunde met 4 jonge kinderen en met vurige passie voor techniek. Ze is werkzaam als postdoctorale assistent en onderzoeker aan Howest, binnen de academische bachelor en master industriële ingenieurs. In haar vrije tijd heeft ze het CreaBotLab opgericht. Meer informatie over alle activiteiten vind je terug op deze website
 
Op basis van  master model kan je reproducties maken aan de hand van mallen (siliconemallen, alginaat, polyestermallen). Deze workshop gaf een kort overzicht van de verschillende soorten mallen, wanneer je ze aanwendt rekening houdend met de vorm, de grootte van het mastermodel en de kostprijs van de reproducties.

Carl Grimmelprez liet zien hoe je zelf aan de slag gaat een siliconemal te gaan opbouwen. Hoe start je, waar moet je zeker rekening mee houden, …

Siliconemallen: open blokmal, vellenmal, voorbereiding mastermodel, opbouw mal en steunmal
Alginaatmallen: mallen gemaakt van algen
Het grote voordeel aan het werken met composieten is, dat je met beperkte investeringen, toch grote vrije vormmodellen kunt maken met een professionele look en functie. In deze workshop leer je een basismodel maken en daarop lamineer je een harde polyesterschelp. Daarna daarnaastworden enkele kleine stukken gemaakt met verschillende soorten modelbouwmaterialen.

Deze workshop geeft een breed overzicht van materialen waarmee modellen opgebouwd kunnen worden.

Inhoud:

-       Uit welke materialen maak ik een basis waarop ik kan polyesteren,

-       Hoe kan ik een gedetailleerde vormgeving bekomen (radii, scherpe randen),

-       welke materialen heb ik allemaal nodig,

Praktijk:

-       Opbouw van een moedermodel

-       Voorbereiding van een moedermodel

-       Lamineren met glasmat en polyester (individueel)

-       Oppervlakte  strak zetten met plamuren (individueel)

-       Plastische materialen: kneedmassa & automotive clay (basics)

-       Plaatmaterialen: polystyreen, plexi modelleren, buigen, verlijmen

-       Modelleerschuim: hoge & lage densiteiten vormgeven, opschuren, nabewerken

Data:
29/03 van 17u tot 21u

locatie:
BUDA::lab – budafabriek
Dam 2A
8500, Kortrijk

prijs: BUDA::lableden/niet leden
50€/100€ voor beide workshop momenten (8u)

 
De cursus geeft een initiatie in de verschillende processen om gebogen houten componenten te maken. Kleine praktische opgaves voorafgegaan door theoretische toelichtingen leren de deelnemers hout te buigen door middel van warmte, stoom, door het gebogen component op te bouwen uit lagen (lamineren) en ook door middel van een paar minder frequente gebruikte methodes (ingesneden MDF, flexibel hout, warmte vervormbare multiplex.)  Door deze oefeningen krijgt de deelnemer eveneens zicht op de eigenschappen van een stoomdoos, het maken van mallen en de vacuümpers. Mogelijks wordt er buiten de voorzien tijd van de workshop ook een bedrijfsbezoek aan een industriële houtbuigerij aangeboden voor de geïnteresseerden.

Inhoud dag 1:
-       Handmatig houtbuigen door middel van warmte en stoom
o  wanneer dit procédé te gebruiken
o  buigtemperaturen
o  mogelijkheden en beperkingen
-       Houtbuigen door middel van een stoombox
o   De houtsoorten
o   De stoombox
o   De buigmal
o   Stoomtijden, radii, afkoeltijden en terugvering

 

Inhoud dag 2:
-       Houtbuigen door middel van laminatie
o   Fineer
o   De lijmsoorten
o   De buigmal
o   Mechanisch buigen
o   Vacuumpersen
o   Industrieel of micowave persen
-       Alternatieve manieren om gebogen houtcomponenten te maken
o   Met buig MDF werken en hout insnijden
o   Voorgecompresseerd flexibel hout
o   Warmte vervormbare multiplex

 

Inhoud dag 3:

-      bedrijfsbezoek industriële houtbuigerij (onder voorbehoud)

 
docent:
Lizzy Van Lysebeth
Lizzy is van opleiding interieur- en meubelontwerper.  Na een samenwerking met GK-Design in Tokyo werkte hij 15 jaar als zelfstandig interieurontwerper in Barcelona en London.  Hij doceerde eveneens aan de Escuela superior de Sabadell van Barcelona en aan de London Metropolitan University.   De laatste 3 jaar is hij ook actief in België zowel als ontwerper en lesgever.

 

Data:
19/03 van 17u tot 21u
26/03 van 17u tot 21u

locatie:
BUDA::lab – budafabriek
Dam 2A
8500, Kortrijk

prijs: BUDA::lableden/niet leden
100€/150€ voor beide workshop momenten (8u)
inbegrepen:
-alle verbruiksmaterialen en nodige werkmiddelen
-professionele begeleiding
-eventueel bedrijfsbezoek
Rapidprototyping machines zijn op zijn minst gezegd hot te noemen de laatste tijd. 3D printing, Lasersnijmachines, … Ze zijn niet uit de aandacht weg te slaan en lijken wel heel erg betaalbaar te worden ook. Alleen: hoe bouw je zelf een virtueel model op om uit te snijden of printen?
De grote uitdaging ligt hem juist in de stap net voor die 'magische machines' aan het werk gaan: het ontwerp en modelleren van de digitale ontwerpen.
Dit is een workshop leren digitaal boetseren, zeg maar.

Creo Parametric - Freestyle Concept Design is een intuitief software pakket dat de stap van het virtueel modelleren naar effectief fysiek printen een pak eenvoudiger maakt.

Tijdens deze workshop, begeleid door CadCorner  (www.cadcorner.be),  krijg je een demo van wat de mogelijkheden van het pakket zijn en ga je aan de hand van een voorbeeldcase effectief ook zelf aan de slag.
Je wordt begeleid tot aan de start knop van de 3D printer waar indien je dat wenst jouw gecustomized model ook effectief uitgeprint kan worden.

Wilt u alvast even aan de slag gaan dan kunt u onderstaande Trial voor 30 dagen activeren.

datum: 27/02 van 13u tot 18u

Programma:
·         13u ontvangst
·         13u15 intro
·         13u30 Presentatie + beperkte demo
·         14u30 Hands-on Sessie
·         18u einde

we voorzien een aantal laptops, maar breng gerust een eigen laptop mee met Creo Parametric Trial op voorgeinstalleerd. Dat maakt het nog eenvoudiger.

inschrijven kan via deze +link

 
Inhoud:
Arduino is een open-source elektronisch prototyping platform gebaseerd op flexibele, heel gemakkelijk te gebruiken hardware en software. Het is bedoeld voor kunst, ontwerpers, hobbyisten en iedereen geïnteresseerd in het maken van interactieve objecten en omgevingen. Er zijn vele uitbreidingsmogelijkheden en een zeer actieve community op internet waardoor het eenvoudig is om een voorbeeld te vinden of hulp te krijgen bij je arduino project.
Ook geschikt voor kinderen vanaf 10j!

In deze workshop bouw je van nul af aan een arduinoschakeling op. Hoe je de input scakelt, leer je de eenvoudigste verwerkingscode lezen en kan je een aantal simpele actuatoren aansturen.

Een overzicht:

BareMinimum:           The bare minimum of code needed to start an Arduino sketch.
Blink:                            Turn an LED on and off.
DigitalReadSerial:      Read a switch, print the state out to the Arduino Serial Monitor.
AnalogReadSerial:     Read a potentiometer, print it's state out to the Arduino Serial Monitor.
Fade:                             Demonstrates the use of analog output to fade an LED.
ReadAnalogVoltage : Reads an analog input and prints the voltage to the serial monitor

Meer over de Arduino kun je vinden op www.arduino.cc
Arduino boards kunnen na de workshop ook worden aangekocht aan 20€ per stuk

Datum:woensdag 13/03 van 13u tot 17u

Locatie:
Budafabriek - BUDA::lab
Dam 2a
8500 Kortrijk

Praktisch:
er zijn enkele PC ter plekke aanwezig maar een eigen laptop meebrengen is aangeraden. Dan download je best op voorhand ook de arduino software.

inschrijven kan heel makkelijk via deze link

 
Eerste hulp bij je idee!

Heb jij een idee maar weet je niet goed hoe het nu verder moet? Wil je weten hoe je nagaat of je idee al bestaat, hoe je het kan beschermen of hoe je uitvinding de weg naar de markt kan vinden? Dan helpen de specialisten van SOS idee je graag verder.

SOS Idee is het eerstehulploket voor mensen met een idee van Flanders DC. Op zaterdag 9 maart komen zij naar Budafabriek in Kortrijk. Maak snel een afspraak voor een vertrouwelijk gesprek over je idee op
www.sosidee.be/zitdag . De gesprekken duren ongeveer 1 uur en zijn volledig gratis.
Trui Moerkerke en Jan Seurinck van Flanders DC kwamen op 19/12 in BUDA::lab hun kijk op hoe je pers best aanpakt, wat je best doet op sociale media en vooral wat best net niet...
zoals altijd zijn de CES sessie snel volzet.
Dat zegt genoeg over de inhoud en de meerwaarde ervan!

eens je er een hebt meegevolgd wordt je ook als een van de eerste op de hoogte gebracht van de volgende sessie. Zo heb je meer kans om niet op de wachtlijst te belanden.

+ meer info

8 builderteams, 8 Ultimakers te bouwen
en heeeel veel razend geintereseerde bezoekers van het Interieur Biennale openingsweekend.

In het kader van Interieur Kortrijk 2012 en op uitnodiging van DesignRegio Kortrijk en het Kortijkse fablab, BUDA::lab, bouwden 9 teams het weekend van 20 & 21 oktober ieder hun eigen 3D printer om mee naar huis te nemen. Als extraatje was een van de groepen een girlsonly team. Zij gingen aan de slag met een customized pink-edition van de Ultimaker.
Een Ultimaker is een 3D-printer die je zelf moet bouwen aan de hand van een bouwpakket en waarmee je nadien 3D-objecten kan printen.
De printer gebruikt PLA (een soort plastic) als ‘inkt’ en bouwt met uiterste precisie laag per laag een 3D-object door de scoubidou-achtige draden te smelten en in vorm te gieten.
Ieder team kreeg op zaterdagochtend een eigen bouwdoos. Vergezeld van de online handleiding en onder het toeziend oog van begeleiders Kurt Van Houtte en Lieven Standaert (timelab) gingen ze aan de slag.
Het girls-only bouwteam kreeg deskundige begeleiding van Wendy van Wynsberghe (constant).
Na een open oproep via facebook reageerden 14 meisjes. Hieruit werden 2 teams geselecteerd. Een bouwteam en een printteam. Deze laatste kregen twee demo-toestellen van Ultimaker ter beschikking en gingen op de centrale tafel aan de slag met open-source printmodellen, maar printten daarnaast ook eigen werk. Op zondag was iedereen klaar met bouwen en kon het printen beginnen. Harma Woldhuis van Ultimaker inc. leerde de deelnemers alle kneepjes van het vak. Tijdens de openingsreceptie van Interieur 2012 kwamen 100-den mensen langs om de voorbeelden te bekijken en de printers aan het werk te zien. Ook op zondag konden de printers rekenen op veel interesse en bleef hun magie het publiek verbazen.
(Isabel Allaert, Timelab)

in samenwerking met timelab (www.timelab.org)
en ultimaker (www.ultimaker.com)
buzzbuzz,
onze website is online!
onze openingsuren opzoeken, lid worden, machines online reserveren, ons contacteren...
allemaal mogelijk. :)

24.11.2012


[one_third][dropcap]1 Met weinig investering kan je van een origineel model ook kopieën maken. Je kan polyester mallen maken om uw origineel ontwerp te vermenigvuldigen.

Theorie :
Dit is een basis cursus over het maken van mallen in polyester en epoxy. Wat is het verschil? welke keuze maak je best voor welke toepassing? welke bewapening kan je best gebruiken? wat is een pigment? wat is losmiddel? wat zijn de eigenschappen van composieten? …


Praktijk:


- Keuze en voorbereiding van bewapeningen glasvlies, glasmatten, glasweefsels, carbon, kevlar... .

- voorbereiding van een mal of moedermodel om een mal te maken

- Aanbrengen van Gelcoat

- Lamineren van mal met verstevigingen

- Aanbrengen top-coat

- ontvormen [/dropcap]

http://budalab.fikket.com/event/workshop-polyester-and-epoxy-mallen

20.11.2012


Learn to work with the clay, the process & the tools on friday 30/11 3pm till 6pm AND (at least) one full day of modelling during the week (2/12 to 7/12) after.

applications to pieter@designregio-kortrijk.be

+which day(s) you come during the week.

do i need to say? places are limited of course