Design for Everyone (D4E1) zal aanwezig zijn op de Kortrijk Creativity Week van Designregio Kortrijk en haar partners. Het co-design living lab van Howest, dat dit jaar overigens zijn tiende verjaardag viert, houdt er onder meer een expositie met verwezenlijken en doet een oproep naar nieuwe enthousiastelingen.

Het interdisciplinaire living lab Design for Everyone (D4E1) verenigt (toekomstige) ergotherapeuten en makers, die nieuwe tools en hulpmiddelen willen ontwikkelen om het leven van specifieke individuen met een zorgnood te verbeteren. Tijdens de Kortrijk Creativity Week, van 23 tot 27 oktober, toont D4E1 verschillende realisaties. Het zwaartepunt ligt op 25 oktober, waarbij vanaf 17u onder andere een aantal internationale sprekers het woord nemen over cocreatie.

Speciaal ontwikkeld dienblad

MakeAbility, een onderzoeksproject binnen D4E1 is een samenwerking tussen Howest D4E1 Lab, Designregio Kortrijk en het H. Hart”, aldus Lieven De Couvreur. “Het BUDA::lab van Designregio Kortrijk stelt zijn ruimte en productiemachines beschikbaar, H. Hart brengt makers in contact met bewoners om hen zo een unieke ondersteuning te kunnen geven in het bereiken van hun specifieke doelen, en Howest faciliteert het proces door open-design prototypen te promoten en oplossingen aan te bieden ism de studenten. Het feit dat deze partners in een en hetzelfde gebouw zitten, is voor een maakproject als dit een onbetaalbare troef. In H. Hart bijvoorbeeld woont een persoon met MS, die nog altijd zelfstandig naar Buda Kitchen gaat en daarvoor met een speciaal ontwikkeld dienblad voor zijn rollator heeft ontworpen in het Living Lab.” Deze en zo’n 60 andere projecten zullen op de Kortrijk Creativity Week worden getoond.

Naar een zelf-organiserende community

Ergotherapeuten, makers of burgers met een zorgvraag die interesse hebben om dit living lab te vervoegen, kunnen op de D4E1-expo hun gegevens achterlaten. Zij worden uitgenodigd voor een kick-offmoment in januari. Daar zullen medewerkers die vorig jaar hun steentje bijdroegen aan D4E1 ervaringen delen en vragen beantwoorden. Op die manier wil D4E1 sterk groeien en meer dan ooit een zelf-organiserende community worden. Dat is nodig, omdat de vraag naar gepersonaliseerde hulpmiddelen groter is dan het huidige aanbod van Howest Living Lab.

Wie dat wil, kan zich nu al via mail inschrijven voor de kick-off in januari.

MEER INFORMATIE & CONTACT:

BUDA::lab: Stan Dewaele, info@budalab.be, + 32 478 39 55 87 H. Hart: Frederik Vlaeminck, Frederik.vlaminck@h-hart.be, +32 56 32 10 70 Howest: Lieven De Couvreur, lieven.de.couvreur@howest.be, +32 56 24 12 11